Sign In

Министар Сребренка Голић у Белгији

Објављено:

​​Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић предводи делегацију из Републике Српске у дводневној радној посјети Фламанској регији у Белгији. Циљ ове посјете је упознавање са начинима рјешавања проблема киселог гудрона у Фландрији, имајући у виду да се Република Српска суочава са истим проблемом у Рафинерији нафте  у Броду и у Рафинерији уља у Модричи. 

Првог дана посјете, у понедјељак 20.5.2019. године, у граду Мехелен , министар Голић састала се са челним људима Фламанске јавне агенције за управљање отпадом, који су им презентовали правну регулативу ЕУ у области управљања отпадом и законске прописе који регулишу  управљање опасним отпадом у тој регији.  Након састанка у Агенцији, делегација из Републике Српске посјетила је компанију ДЕМЕ, која већ 30 година активно ради на рјешавању проблема  киселог гудрона широм свијета. Представници ове компаније презентовали су технологију за санацију киселог гудрона, која би могла да се примјени и за рјешавање проблема у рафинеријама Брод и Модрича. 
Данас, другог дана посјете, делегација из Републике Српске обишла је у Антверпену локацију на којој се некада налазио кисели гудрон, а сада је зелена површина на којој су постављени соларни панели. 
Осим представника Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологије, у делегацији су и Евгениј Кочнев, директор Рафинерије у Модричи, Анатолиј Караљус, директор Рафинерије у Броду, и Игор Шелкунов, замјеник директора компаније Зарубежњефт.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.