Sign In

Министар Сребренка Голић у Бону на Конференцији УН о климатским промјенама

Објављено:

​​​​Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, као контакт-особа за Оквирну конвенцију УН о климатским промјенама (UNFCCC) за БиХ, предводи делегацију Босне и Херцеговине  на Конференцији УН, која се одржава у њемачком граду Бону.  Делегација коју предводи министар Сребренка Голић, која је и контакт особа за Зелени климатски фонд (GCF),  током боравка на конференцији одржалаје  низ састанака, с циљем заговарања одобрења грант средстава за БиХ за пројекте у области климатских промјена, те у области биодиверзитета и адаптације.

На тим састанцима  министар Голић је упознала представнике UNFCCC са чињеницом да је у току израда Четвртог  националног извјештаја према  UNFCCC, те да се интензивно  ради и на иновирању Стратегије ниско-карбонског развоја и прилагођавања на климатске промјене БиХ,  која ће узети у обзир нове циљеве до 2030. године,  чиме ће БиХ створити предуслове за будућа бесповратна средства.

„Ови циљеви су претходно дефинисани на глобалном нивоу  ради митигације климатских промјена, односно с циљем смањења емисије стакленичких гасова, те наставка смањења изложености БиХ екстремним посљедицама, које се очитују кроз поплаве, пожаре и суше, а  које су се десиле у протеклом периоду",рекла  је министар Сребренка Голић.

Током дводневног учешћа на Конференцији у Бону, делегација БиХ се састала  и са представницима Зеленог климатског фонда. Министар Голић је искористила прилику да им се захвали на одобреном пројекту из области митигације, који износи 17,3 милиона долара грант-средстава  за енергетску ефикасност у сектору јавних објеката,  те истакла да је од изузетне важности да се одобри пројекат из области адаптације у износу од 14 милиона  долара, који је овој међународној институцији  предат на увид. Очекује се, да по позитивном мишљењу GCF, пројекат може бити оперативан средином наредне године. Циљ пројекта је ублажавање климатских промјена у сливовима ријека Босне, Сане и Уне.

У разговору са представницима Глобалног фонда за животну средину (GEF), потврђено је да ће мултисекторски пројекат из области климатских промјена и биодиверзитета, чија је вриједност 3 милиона долара, а који се односи на заштићена подручја у БиХ бити оперативан 2020. године, уз обавезу повећања броја заштићених подручја у БиХ,  у складу са ранијим споразумима и преузетим обавезама.

Kонференција о климатским промјенама у Бону (СБ50) одржава се од 17 до 27.06. 2019. године, а током низа пленарних засједања, састанака и преговарачких сесија дефинисаће се оквири за даље сузбијање емисије стакленичких гасова, убрзавање напора за изградњу отпорности и обезбјеђивање да се политике у области климе заснивају на чврстим темељима најбоље доступних пракси и знања. На конференицији учествује 185 земаља, а укупан број учесника прелази 4100. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.