Sign In

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију поново обезбиједило бесповратна средства за пројекте у Републици Српској

Објављено:

​​​​Влада Републике Српске је на сједници одржаној 12.9.2019. године донијела Одлуку о прихватању грант средстава Њемачке развојне банке (КфВ) за пројекат „Енергетска ефикасност у јавним зградама“ у износу од 10 милиона евра. КФВ je грант средства додијелила само Републици Српској, што је, вјероватно, први пут код инвестиционих пројеката јер се средства, обично, додјељују за БиХ, па се онда дијеле на ентитете, каже за СРНА министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић. 

Она је рекла да је овај грант резултат напора које је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију  улагало више од 3 године, а добра сарадња са КфВ и Свјетском банком у области енергетске ефикасности и остварени резултати су омогућили добијање 10 милиона евра бесповратних средстава.  Голићева истиче да овај  грант нема никаквих услова у погледу додатног кредитног кредитног задуживања  и да ће Влада Републике Српске  суфинансирати Пројекат у износу од 15% вриједности гранта (1.500.000 евра), а средства ће се обезбиједити у оквиру буџета Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију за период трајања Пројекта 2020-2023.  
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске биће имплементациона агенција Пројекта, чији је циљ побољшање енергетске ефикасности у јавним зградама, што би требало да допринесе заштити животне средине, смањењу глобалних климатских промјена и одрживом економском развоју Републике Српске.  Пројекат ће се базирати на унапређењу мјера енергетске ефикасности, првенствено школских и предшколских јавних објеката чиме ће се побољшати услови и комфор крајњих корисника изабраних јавних објеката, остварити уштеде у буџету, смањити потрошња енергије, те смањити емисија CO2. 
Министар Сребренка Голић очекује да ће се од ових средстава енергетски обновити више од 40 објеката широм Српске, а предвиђена је и примјена модела за прикупљање уштеда, који подразумјева да ће се, на бази споразума, од крајњих корисника прикупљати 50% очекиваних годишњих уштеда у новцу у току 10 година или док се не врати најмање 50% почетне инвестиције. На тај начин ће се прикупити додатна средства за санацију објеката и идентичан модел ће се примјењивати и у наставку пројекта Свјетске банке. 
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске имплементира Пројекат „Енергетска ефикасност у БиХ“ који се финансира кроз кредитно задужење Републике Српске према Свјетској банци. Народна скупштина је на 4.сједници усвојила Одлуку о прихватању задужења  за додатно финансирање за другу фазу по пројекту Енергетске ефикасности у БиХ у износу од 10 милиона евра што ће омогућити да се користе средстава од осталих развојних партнера и фондова, укључујући и о грант средства Зеленог климатског фонда од 17,3 милиона доалра, јер је услов за њихово кориштење и финансијско учешће Владе Републике Српске Владе и Федерације Босне и Херцеговине, што ми обезбјеђујемо кроз додатно финансирање Свјетске банке.  Ова одлука у Народној скупштини, донесена је једногласно, што довољно говори о значају самог пројекта. Међутим, због застоја у формирању власти на нивоу БиХ не може се потписати супсидијарни уговор за овај кредит нити се споразум може ратификовати, и подсјећа да је Република Српска своје обавезе извршила.  
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске је при крају имплементације Пројекта „Енергетска ефикасност у БиХ“ који се финансира кроз кредитно задужење Републике Српске према Свјетској банци - Међународној асоцијацији за развој (IDA).  Пројекат је постао оперативан 27.05.2015. године, када је и званично почела његова реализација, а завршава се 31.12.2019. године.  У оквиру Пројекта, енергетски су обновљена 32 објекта, углавном у области образовања и здравства, у вриједности од  17.306.572,57 КМ. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.