Sign In

Нови пројекти за смањење ризика од поплава

Објављено:

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, првог дана  министарског дијела 24. конференције Уједињених нација о климатским промјенама (COP 24) преговарала је о пројекту који фокусиран је на смањење ризика од поплава, чија је све учесталија појава проузрокована управо климатским промјенама. 

„Ријеч је о бесповратним средствима у вриједности од 14 милиона долара за које ће се аплицирати према Зеленом климатском фонду,  а који би за БиХ могли бити оперативни 2020. године“, поручила је из Катовица министар Голић. 

Она, као надлежна особа  за спровођење Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским промјенама у име Босне и Херцеговине,  предводи делегацију БиХ на  Конференцији држава чланица Оквирне конвенције Уједињених нација о промјени климе (COP24), која се одржава у пољском граду Катовице од 2-14.12.2018.године.

„С обзиром да је у периоду 1981-2010. године на подручју Босне и Херцеговине забиљежен тренд раста годишњих количина падавина у односу на период 1961-1990, и да се процјењује се да су укупне економске штете проузроковане поплавама из 2014. достигле 2,04 милијарди еура, разговарали смо о могућностима за добијање бесповратних средстава управо за пројекте који су усмјерени на смањење ризика од поплава“, наводи министар Голић и  подсјећа:

„Захваљујући напорима Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Зелени климатски фонд је до сада БиХ одобрио бесповратна средства у износу од 2,5 милиона долара за унапређење процеса прилагођавања на климатске промјене у наредне три године, те 17,3 милиона долара такође бесповратних средстава за пројекте повећања енергетске ефикасности у БиХ током наредних шест година.“

Министар Голић учествовала је данас (3.12.2018) у панелу на високом нивоу , који је организован  на позив предсједника Републике Пољске Анжеја Дуде (Andrzej Duda) за шефове држава и влада.

У раду Конференције УН о климатским промјенама у Катовицама,   учествује  30 000 представника из свих 196 земаља потписница Конвенције. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.