Sign In

Почео развој Интегрисаног система за електронско издавање дозвола у грађевинарству у Републици Српској

Објављено:

​​Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске,  у сарадњи са Међународном финансијском корпорацијом (IFC), чланицом Групације Свјетске банке,  организовало је данас (24. 7. 2019. године) у Бањој Луци радионицу о увођењу Интегрисаног система за електронско издавање дозвола у грађевинарству у Републици Српској. Радионица је организована у склопу реализације Пројекта побољшања пословног окружења и привлачења инвестиција на локалном нивоу – LIFE, који проводи IFC, а финансира Влада Велике Британије.

Током радионице, представници републичких министарстава, институција, јавних предузећа и осталих републичких органа и институција који учествују у процесу регулисања градње у Републици Српској, информисани су о статусу имплементације реформе. Такође, усаглашени су финални детаљи битни за развој Интегрисаног систама који ће подржавати цијели процес и омогућити надлежним органима приступ и обраду потребних докумената у електронском облику. Овим измјенама ће се у потпуности елиминисати потреба да подносиоци захтјева лично посјећују појединачне институције, што ће значајно скратити вријеме потребно за добијање дозволе за градњу, али и омогућити значајне финансијске уштеде, како за инвеститоре тако и за надлежне институције.
Паралелно са израдом софтвера, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске ради на изради Приједлога Закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу на основу закључака са одржаних јавних расправа, како би га благовремено упутили на усвајање Народној скупштини Републике Српске. Након усвајања наведеног закона којим се стварају услови за увођење електронског издавања дозвола у грађевинарству, донијеће се и потребни подзаконски акти којим ће се детаљније прописати сам поступак издавања грађевинских дозвола електронским путем.
Данашња радионица је једна у низу активности орагнизованих с циљем укључивања свих учесника процеса у израду софтвера и прикупљања њихових сугестија да би се обезбиједило да софтвер одговори потребама свих учесника у процесу регулисања градње у Републици Српској. Како је било и планирано Пројектом LIFE,  софтвер ће бити инсталисан у Дата центру Владе Републике Српске у октобру 2019, а у децембру 2019. ће се започети са његовим тестирањем у Граду Бања Лука и Граду Градишка.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.