Sign In

Делегација Српске у Бјелорусији: Почетак интензивније сарадње у свим областима

Објављено:

​Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић, која предводи делегацију Републике Српске у дводневној званичној посјети Бјелорусији,  разговарала је данас у Минску са потпредсједником Владе Републике Бјелорусије Владимиром Дворником.  На састанку којем је присуствовао и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, министар природних ресурса и екологије Бјелорусије Андреј Худик   и представник Министарства пољопривреде и хране Бјелорусије Алексеј Богданов разговарано је о могућој сарадњи Републике Српске и Бјелорусије. Потпредсједник Владе Српске Сребренка Голић упознала је свог бјелоруског колегу са тренутном политичком и економском ситуацијом у Републици Српској и БиХ и  истакла да је Српска након протеклих општих избора у рекорном року формирала власт и донијела кључне акте за њено функционисање. Потпредсједница Голић изразила је наду да је ова посјета  почетак интезвније сарадње са Бјелорусијом, првенствено у области туризма, пољопривреде, пољопривредне и шумске ммеханизације, размјене студената и академског особља, као и у другим сферама. Потпредсједник Владе Бјелорусије Владимир Дворник захвалио је делегацији Републике Српске на доласку али  и на конкретним  приједлозима када је ријеч о сарадњи, што, како је рекао, само показује озбиљност у намјери представника власти у Републици Српској да додатно побољшају живот својих грађана. Потредсједник Дворник изразио је жељу да у што скорије вријеме представници Министарства пољопривреде Бјелорусије посјете Републику Српску и лично се увјере у могућности које она нуди,  након чега би се могло говорити и о конкретним корацима и потписивању споразума о сарадњи између Републике Српске и Бјелорусије.  Он је изразио задовољство што Српска нема царинских баријера у извозу призвода, што представља, како је рекао, корак ближе заједничкој сарадњи и пласирању евентуалних заједничких производа на друга тржишта. Потпредсједник Бјелорусије изразио је жељу да у што скорије вријеме угости и  делегацију привредника из Републике Српске који би дошли да са својим колегама из Бјелорусије разговарају о конкретној сарадњи, посебно када је ријеч о пољопривредним производима који би нашли своје мјесто на полицама у Бјелорусији и обрнуто. Потпредсједница Голић упознала је свог бјелоруског колегу са радом представништава које Српска има у Европи и свијету и изразила наду да би једно такво могло да се отвори и у Бјелорусији. 

Састанку са потпредсједником Владе Бјелорусије претходио је састанак делегације Српске у Министарству за природне ресурсе и  заштиту животне средине Бјелорусије. На састанку  се разговарало о конкретним видовима могуће сарадње, првенство када је ријеч о управљању отпадом и заштити животне средине. Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић је рекла да је фасцинирана са чистоћом на улицама Минска и изразила наду да би и Република Српска могла да искористи искуства које Бјелорусија има у области  управљања отпадом. Минск се налази  међу 3 најчистија града у свијету. Министар за природне ресурсе и заштиту животне средине Бјелорусије Андреј Худик упознао је делегацију Српске да та замља располаже са много заштићених природних подручија те да је  9% територије Бјелорсуије је под заштитом. Министар Голић је свог бјелоруског колегу упознала са природним љепотама са којима Српска располаже и напоменула да Српска има нешто мало мање од 1% територије која је под заштитом. 
Делегација Републике Српске обишла је данас и највећу фабрику која се бави раздвајањем отпада на подручју Минска. Српска још увјек нема развијен систем раздвајања отпада, а примјери који се могу видјети у Минску помоће надлежнима да у наредном периоду уреде и ту област. Министар Бјелорусије поздравио је мјере које Српска жели да уведе новим Законом о управљању отпадом, првенствено када је ријеч о увођењу накнада за посебне категорије отпада, као што су пластичне кесе, гуме, електрични и електронички отад, акумулатори, батерије и отпадна уља.  Он је истакао да се у Бјелорусији такве мјере већ одавно примјењују и да су се показале као пун погодак, када је ријеч о превенцији настанка отпада и коришћењу природних материјала. 
Делегација Републике Српске посјетила је  Републички центар за еколошка истраживања који се, између осталог, бави анализом и праћењем свих врста отпада које се произведу у Бјелорусији и главна су институција за контролу докумената за процјену утицаја на животну средину. 
Делегација Републике Српске коју предводи потпредсједник Владе Сребренка Голић своју дводневну посјету Бјелорусији завршиће посјетом хидрометеоролошком заводу.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.