Sign In

Потребне мјере за ублажавање и управљање климатским промјенама

Објављено:

Поводом Међународног дана климатских промјена, који се обиљежава 4.новембра, објављујемо ауторски текст министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренке Голић, посвећен овом датуму, с циљем подизања свијести јавности о значају  мјера за ублажавање и управљање климатским промјенама.

Негативне посљедице климатских промјена веома су присутне у Босни и Херцеговини. Од 2000. године имали смо пет сушних година (2000, 2003, 2007, 2011. и 2012) и пет поплавних година (2004, 2006, 2009, 2010. и 2014). Осим екстремних суша, у 2012. и 2013. забиљежени су и таласи с високим тропским температурама, почетком 2012. талас велике хладноће, те појава олујних вјетрова половином 2012. Посљедице које климатске промјене изазивају по економију и, што је најтрагичније, по људске животе, упућују на то да је неопходно да се окренемо обновљивим изворима енергије, што ће нам омогућити нискокарбонску производњу, окренути нас ка зеленој економији и строго контролисаним емисијама гасова са ефектом стаклене баште. У 2014. години били смо свједоци катастрофалних поплава. Забиљежене рекордне кишне серије, преко 420 мм, у сјеверном дијелу Републике Српске условиле су катастрофалне поплаве у сливном подручју Врбаса и Босне, те на подручју Семберије, а штете од поплава процјењују се на око четири милијарде КМ. Поплаве су директно угрозиле око милион становника, више од 90.000 било је привремено расељено, више од 43.000 кућа уништено, а што је најтрагичније, изгубљени су људски животи. Неопходно је што прије да почнемо с примјеном мјера које утичу на смањење утицаја на климатске промјене, али и методама за прилагођавање новонасталој ситуацији.

Примјене мјера енергетске ефикасности директно утичу на смањење утицаја на климатске промјене. Енергетски ефикасна производња и потрошња енергије утиче на смањено емитовање CO2 у ваздух, што је директан утицај на смањење ефеката стаклене баште и климатске промјене. Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, као контакт институција Босне и Херцеговине према Конвенцији Уједињених нација за климатске промјене препознало је ризик и осјетљивост друштва и економије на климатске промјене те иницирало израду Стратегије за прилагођавање на климатске промјене и нискоемисионог развоја. Стратегија је већ усвојена, а фокусирана је на спровођење конкретних мјера с циљем да се повећа отпорност на климатску промјене, а као једну од најважнијих активности дефинише управљање поплавним ризиком и борбу против поплава. Босна и Херцеговина је посебно осјетљива на климатске промјене због своје географске позиције, економске важности сектора пољопривреде и шумарства, као и због свог ограниченог капацитета за прилагођавање на климатске промјене. Љетне температуре су у неким мјестима порасле за 1,20°Ц током протеклих деценија, а промијењени су и режими падавина.

Ми се морамо усмјерити на смањење активности које доводе до повећања емисија које имају ефекат стаклене баште. Могућности за смањење емисија са ефектима стаклене баште у Републици Српској и БиХ су бројне, од коришћења обновљивих извора енергије, повећања енергетске ефикасности, како на ширем плану тако и у зградарству - "утопљавање" зграда, прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије за загријавање и слично. Треба предузети и мјере од класификације отпада и енергетског коришћења отпада, промјена технологија у индустрији, до промоције употребе јавног превоза, употребе аутомобила који троше мање горива и пошумљавања.

На снази је и Закон о обновљивим изворима енергије, чиме ће се створити услови да се остварују уштеде енергије у зградама, да се примјењују техничка рјешења која омогућавају коришћење енергије из обновљивих извора и да се смањи укупан негативни утицај производње и коришћења енергије на животну средину. То је познати европски принцип 20-20-20 који предвиђа смањење количине стакленичких гасова у атмосфери за 20 одсто, кориштење 20 одсто енергије из обновљивих извора и повећање енергетске ефикасности за 20 одсто. Примјена мјера за ублажавање климатских промјена неопходна је како би се утицаји климатских промјена свели на прихватљив минимум и обезбиједило да се тим промјенама може управљати. У складу с тим је и реализација актуелног пројекта Енергетске ефикасности, који релализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, а у оквиру којег ће више од 30 јавних зграда бити енергетски "утопљено", што, између осталог, подразумијева и промјене у начинима производње и потрошње енергије потребне за гријање и хлађење и смањење загађења ваздуха.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.