Sign In

Српска ће прва у региону имати у потпуности разрађен програм превенције настанка отпада

Објављено:

​​У огранизацији Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске данас (5.9.2019) је у Бањалуци одржана јавна расправа о Нацрту републичког плана управљања отпадом и о Извјештају о стратешкој процјени утицаја на животну средину Нацрта републичког плана управљања отпадом.   Републичким планом управљања отпадом се одређује и усмјерава управљање отпадом на основу анализе постојећег стања и циљева управљања отпадом, утврђених Стратегијом управљања отпадом за период 2017-2026. године. 

Обраћајући се учесницима јавне расправе, помоћник министра за заштиту животне средине Свјетлана Радусин је изразила очекивање да ће стручна и најшира јавностативним активним учешћем у јавној расправи и својим сугестијама и коментарима  помоћи да Република Српска добије квалитетан и спроводив документ. Она је рекла да је Републички план управљања отпадом  свеобухватан документ који  даје смјернице за управљање отпадом, на који начин да га сортирамо, гдје да га одлажемо, а  добићемо и коначне одговоре о количинама и врстама отпада у Српској. Свјетлана Радусин је истакла да ће Република Српска, након усвајања Републичког плана управљања отпадом,   бити прва у региону која ће имати у потпуности разрађен програм превенције настанка отпада по узору на европске земље. 
Нацрт републичког плана управљања отпадом и Извјештај о стратешкој процјени утицаја на животну средину Нацрта републичког плана управљања отпадом, су урађени у оквиру пројекта „Мрежа организација цивилног друштва за лобирање и заговарање у области заштите животне средине“, којег спроводи имплементациона агенција Региноални центар за животну средину за Централну и Источну Европу, а финансира Шведска агенција за међународну сарадњу и развој  СИДА. Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију је носилац приреме ових докумената. 
Наредна јавна расправа о овим документима одржаће се у Источном Сарајеву, 11.9.2019. године.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.