Sign In

Српска прати европске трендове у енергетској ефикасности

Објављено:

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић отворила је данас, 6.12.2017.године  у Теслићу, дводневну Конференцију о енергетској ефикасности  "Систем енергетског менаџмента у зградарству".
Конференцију организују Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, уз подршку Њемачке организације за међународну сарадњу (GIZ).
Обраћајући се учесницима Конфенције министар Голић је рекла да је Српска прилагодила законску легислативу о енергетској ефикасности са европским нормама и константно је унапређује, да би је прилагодила земљама окружења.
„Прошли смо већ једну фазу и обучили око 60 инжењера који имају лиценце за енергетске прегледе и то функционише у пракси“, истакла је министар Голић, и подсјетила да да сви објекти који се граде од 1. јануара 2016. године и за који се тражи технички пријем и употребна дозвола, подразумијева енергетске прегледе и енергетски сертификат јер, у супротном, не могу добити употребну дозволу.
У оквиру Конференције одржава се и  обука будућих енергетских менаџера из јединица локалне самоуправе,  који ће, између осталог  радити ма изради  акционих планова када је ријеч о енергетској ефикасности у зградарству у надлежности јединица локалне самоуправе. Законом и подзаконским актима о енергетској ефикасности дефинисано да локалне заједнице са више од 20.000 становника имају обавезу доношњења акционог плана и спровођење утврђених активности.
Министар Голић је навела да Република Српска користи одређена искуства из Њемачке и да су већ постигнути одређени ефекти из области енергетске ефикасности.
Она је подсјетила да је Министарство, као контакт – институција за климатске промјене,  обезбиједило 17,3 милиона долара бесповратних средства за Републику Српску и ФбиХ  од глобалног Зеленог климатског фонда, које су у обавези да кофинансирају.
То ће, између осталог, како је нагласила, допринијети преласку са кориштења фосилних горива на обновљиве изворе енергије, креирању нових радних мјеста, дугорочном смањењу загађења ваздуха и заштити здравља грађана.
Министар Голић је истакла да постоји велика заинтересованост локалних заједница да се укључе у пројекат енергетског опремања објеката и да има више од 1.000 захтјева и подсјетила да у Српској има више од 700 објекта из области образовања и културе, више од 70 објеката из области здравства, али да ће се из наведених средстава моћи финансирати око  200 објеката.
„Међутим, Министарство ће  и даље предано радити на томе да се пронађе  начин да се удовољи свим захтјевима“, рекла је министар Сребренка Голић.
На конференцији ће се разговарати и о увођењу информационог система енергетске ефикасности, с циљем да се прати сектор енергетске ефикасности, извршење акционих планова на нивоима како је то дефинисано, праћење инвестиција, остварених уштеда, те извјештавање међународних тијела према којима постоји обавеза.
Осим домаћих стручњака, на Конференцији учествују и представници државних институција, јединица локалних заједница и академске заједнице из Републике Србије, Хрватске и Словеније.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.