Sign In

Шведска помаже Српској у изради стратешких докумената

Објављено:

​​Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и Мари Бергстром (Marie Bergström), шефица развојне сарадње и замјеница шефа мисије у Амбасади Шведске у БиХ су се усагласиле да се рок за израду стратешке процјене Плана управљања отпадом у Републици Српској, чију израду финансира Краљевина Шведска, продужи за три мјесеца, како би се добио квалитетан документ који ће бити потпуно примјењив на терену. На данашњем састанку, који је одржан у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Мари Бергстром је информисала министра Голић да је припремљен пројектни документ за реализацију пројекта који се тиче примјене Стокхолмске конвенције о дуготрајним загађујућим супстанцама, те да се очекује да ће имплементација почети у наредна два мјесеца. Овај пројекат ће се реализовати уз подршку Развојног програма Уједињених нација (УНДП), а финансираће га Краљевина Шведска.

Андреас Линдстром из Шведске агенције за заштиту животне средине презентовао је досадашње активности на имплементацији пројекта Помоћ БиХ у побољшању квалитета ваздуха и управљању  квалитетом ваздуха и нагласио да ће се посебна пажња посветити развоју могућности за правовремено обавјештавање јавности о квалитета ваздуха. Он је најавио да ће се током реализације овог пројекта, између осталог,  извршити мониторинг саобраћаја, с циљем идентификовања његовог утицаја на квалитет ваздуха, као и студије о изворима загађења у три града у Републици Српској и 3 града у Ф БиХ. Линдстром је нагласио да ће у реализацији овог пројекта учествовати и Шведски хидрометеоролошки завод и друге агенције које се баве управљањем квалитетом ваздуха.
Представници Амбасаде Шведске обавијестили су министра Голић да је за носиоца израде Стратегије заштите животне средине Републике Српске, коју ће, такође, финансирати Краљевина Шведска , изабран Шведски институт за екологију, те да се очекује скори долазак експертског тима, с циљем дефинисања пројектног задатка и израде пројектног документа. Осим стратешког документа за Републику Српску, шведски стручњаћи ће радити и Стратегију заштите животне средине за Ф БиХ и за Брчко Дистрикт, а у складу са механизмом координације, ова три стратешка документа чиниће Стратегију заштите животне средине БиХ.  
Данашњем састанку присуствовала је и Аиша Биједић, руководилац Програма животне средине И климатских промјена у Амбасади Шведске у БиХ, Свјетлана Радусин, помоћник министра за заштиту животне средине и Милош Јокић, помоћник министра за координацију пројеката и развојПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.