Sign In

Ускоро потписивање меморандума о разумијевању са Агенцијом за заштиту животне средине Аустрије

Објављено:

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Федерална агенција  за заштиту животне средине Републике Аустрије требало би ускоро да потпишу меморандум о разумијевању о стручној и техничкој сарадњи. То је договорено на данашњем (сриједа, 16.11.2016) састанку у Бањалуци  министра за просторно уређење, грађевинарство  и екологију Сребренке Голић са директором Федералне агенције за заштиту животне средине Републике Аустрије Георгом Ребренигом (Georg Rebrenig) и Виолетом  Филипич  ( Violeta Philippitsch), менаџером ове Агенције, задуженом  за  земље Западног Балкана. 
Георг Реберинг је изразио намјере да Агенција којом руководи помогне Републици Српској у спровођењу твининг пројеката и нагласио да  Агенција за животну средину Аустрије подржава нове и будуће чланице ЕУ у области државне управе и законодавства према стандардима  ЕУ и  заједно са другим аустријским управним институцијама, активно је укључена у то партнерство у области животне средине. Од 1999. укључени  су у 114 твининг пројеката у различитим земљама, од чега је 105 већ завршено. 
Реберинг је рекао да је, према информацијама које је добио од институција ЕУ и других међународних партнера, изузетно задовољан резултатима које је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске  постигло у транспоновању ЕУ стандарда и директива у домаће законодавство у области заштите животне средине и истакао да је тај успјех још већи, ако се зна да је у Министарству у ресору заштите животне средине запослено само 10 извршилаца, додавши да су поједине земље постигле слабије резултате са  далеко више извршилаца.
Министар Голић је упознала саговорнике да је Стратегија прилагођавања законодавства Републике Српске са правном тековином ЕУ из области  заштите животне средине  завршена и да ће бити упућена Влади Републике Српске на разматрање до краја овог мјесеца. Она је истакла да ће тиме Република Српска испунити своје обавезе на стварању услова  да се сектор заштите животне средине укључи у финансирање путем  IPA  II фондова и да очекује да ће тај документ бити усвојен и на осталим нивоима власти у БиХ, с обзиром да се због сложености уставног поретка у БиХ,  приступ апроксимације прописа у области заштите  животне средине  састоји од комплета од четири стратешко-планска документа:  једног примјењивог на цијелу територију БиХ  и три за територије Републике Српске, Федерације  БиХ и Брчко Дистрикта. Само сва четири документа заједно ће чинити усклађено тијело стратегије апроксимације.  Министар Голић је, такође, упознала саговорнике да ће Републичка стратегија за управљање отпадом бити упућена у процедуру за усвајање до краја ове године и добила чврста увјеравања да ће  Агенција за заштиту животне средине Аустрије, у оквирима својих надлежности, пружити стручну и техничку помоћ за израду квалитетног Акционог плана за спровођење ове стратегије, како би се проблем управљања отпадом ријешио на оптималан начин.  Представници Агенције су изразили спремност да , у оквирима својих надлежности, пруже неопходну помоћ  како би Република Српска  и БиХ могле на квалитетан начин аплицирати према ИПА фондовима.
На састанку се разговарало и о организацији конференције  министара за животну средину  земаља западног Балкана, Аустрије, Хрватске и Словеније и других заинтересованих земаља.
Састанку су присуствовали и помоћник министра за заштиту животне средине Свјетлана Радусин и помоћник министра за координацију пројеката и развој Милош Јокић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.