Sign In

Заједнички тимови за Тару и Лим

Објављено:

​​​​Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић била је домаћин трилатералног састанка на министарском нивоу, који је одржан данас у Вишеграду, с циљем рјешавања проблема плутајућег отпада на ријекама Лим и Дрина, који угрожавају рад ХЕ Вишеград, ХЕ Бајина Башта и ХЕ Лимске хидроелектране. 

Осим министра Голић, састанку су присуствовали Горан Триван, министар за заштиту животне средине Србије и Павле Радуловић, министар одрживог развоја и туризма Црне Горе. 
Министрима су се у другом дијелу састанка придружили начелници општина Рудо, Вишеград, Бајина Башта, Прибој, Пријепоље, Беране, Андријевица, Бијело Поље и директори ХЕ Вишеград, ХЕ Бајина Башта и ХЕ Лимске хидроелектране. Након састанка, сви учесницу су обишли ХЕ Вишеград и налицу мјеста се увјерили да је станје са плутајућим отпадом алармантно.
Договорено је да се формирају два тима на експертском нивоу: један који ће чинити стручњаци из Републике Српске и Црне Горе, са задатком да евидентира плутајућа стабла на ријеци Тари и предложи рјешење за критичне тачке. Други тим ће чинити стручњаци из Србије и Црне Горе, са задатком да евидентирају све дивље депоније у сливу Лима и предложе рјешења за њихово уклањање. Договорено је и да се на критичним локацијама постави видео надзор и задужене су локалне заједнице да, у сарадњи са надлежним инспекцијским органима, контролишу те локације. 
Наредни састанак о истој теми заказан је за септембар, а домаћин ће бити Црна Гора.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.