Sign In

Зелено свјетло за нови пројекат адаптације на климатске промјене

Објављено:

​​​​Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, са срадницима,  министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић и помоћник министра у Федералном министарству околиша и туризма Мехмед Церо, у оквиру радне посјете  Регионалној канцеларији Развојног пројекта Уједињених нација (UNDP) за југоисточну Европу у Истанбулу,  састали су се  Гердом Трогеманом (Gerd Trogemann), в.д. директором Регионалне канцеларије. Састанку су присуствовали и представници УНДП у БиХ в.д. резидентни представник Сухроб Хошмухамедов и Сањин Авдић, руководилац Сектора енергија и околиш.

„Приједлог новог пројекта адаптације на климатске промјене (GCF CCA ) на којем заједнички раде Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и УНДП БиХ , од челних људи Регионалне канцеларије УНДП за југоисточну Европу добио је  зелено свјетло за даље активности и приоритетан статус“, рекла је министар Голић након састанка и додала да ће комплетан приједлог пројекта у посљедњем кварталу ове године бити упућен  Зеленом климатском фонду ради добијања бесповратних средстава. С обзиром да је пољопривреда најрањивији сектор  када је ријеч о климатским промјенама, овај пројекат се односи на адаптацију на климатске промјене у овој области. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде обезбиједило је суфинансирање пројекта преко Европске инвестиционе банке у износу од 19 милиона евра. 
У Истанбулу се разговарало и о развоју новог пројекта у оквиру GEF-7 СТАР, издвајања за Републику Српску и Федерацију БиХ, за који је већ потписана  'Изјава о сагласности за пројекат GEF7 у кључној области биодиверзитета'. Пројекат ће  реализовати UNDP БиХ, у износу од 3 милиона долара.  На састанку је оцијењено да је обједињавање Конвенције за биодиверзитет и Конвенције за климатске промјене у један пројекат одличан потез јер ће се бавити климатским промјенама и биолошком разноликошћу кроз свеобухватан низ активности, које су усмјерене на јачање отпорност на климатске промјене и одрживи развој туризма у заштићеним подручјима.  Очекује се да ће УНДП БиХ доставити коначан приједлог пројекта донатору,  Глобалном фонду за заштиту животне (GEF), већ до краја овог мјесеца. 
На састанку се, такође разговарало и о досадашњим активностима на реализацији пројекта израде Националног плана адаптације, који се финансира бесповратним средствима Зеленог климатског фонда (GCF), а који ће допринијети системским промјенама у планирању адаптације, што ће се посебно одразити на угрожене секторе као што су управљање водама, пољопривреда и друге. 
Делегација Републике Српске и Федерације БиХ се захвалила Регионалној канцеларији УНДП за југоисточну Европу на огромној продршци у развоју пројекта смањења утицаја климатских промјена и добијању бесповратних средстава од Зеленог климатског фондау  износу од  17,346 милиона долара за Босну и Херцеговину, од чега половина припада Републици  Српској. Средства ће се користити за подизање енергетске ефикасности у јавним објектима, а осим значајног смањења материјалних трошкова за  утрошену енергију, резултати пројекта ће допринијети повећању нивоа инвестиција у јавним зградама са ниским емисијама угљеника за четири до пет пута, што ће омогућити да се испуни циљ смањења емисија стакленичких гасова.  
Министар Голић је, у име делегације коју предводи, истакла да је ова посјета и подршка Регионалне канцеларије УНДП за југоисточну Европу резултат добре сарадње Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске са УНДП БиХ.  Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.