Sign In

Помоћник министра Радован Грајић сутра (четвртак, 22.06.2017. године) у посјети Требињу

Објављено:

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Радован Грајић посјетиће сутра (четвртак, 22.06.2017. године) у 9,30 Град Требиње, а повод посјети је састанак са градоначелником Требиња Луком Петровићем на којем ће се разговарати о реализацији Пројекта затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења ЦЕБ 2.

Овај пројекат имплементира Миистарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, а у оквиру њега у Требињу ће бити изграђен стамбени објекат са 48 стамбених јединица, те ће бити урађена санација Дома пензионера у Требињу, којом ће бити обезбијеђен смјештај за 30 корисника.

Вриједност радова у Требињу износи укупно 3,85 милиона КМ.

Састанак ће се одржати у просторијама Градске управе (Вука Караџића 2, Требиње) са почетком у 9,30 часова.

Представницима медија биће омогућено узимање кадрова на почетку састанка, док су изјаве за медије планиране у 10,30 часова.

Пројектом затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења ЦЕБ 2, који се имплементира на подручју 15 локалних заједница у Републици Српској, предвиђено је да се стамбено збрину 694 породице.

Укупна вриједност Пројекта на нивоу БиХ износи око 104 милиона евра, а од укупних средстава, за стамбено збрињавање поменуте 694 породице, Републици Српској је припало 29 милиона, од чега је кредитно задужење 18 милиона евра, а домаћа средства износе 11 милиона.

Међутим, реализацију овог пројекта од самог почетка пратили су бројни проблеми и кашњења због спорих административних процедура. Када се коначно кренуло у активности на терену појавио се и проблем плаћања ПДВ-а, који није јасно дефинисан у Оквирном споразуму о кредиту, те је дошло  до застоја у плаћању, иако је Министарство финансија Републике Српске  било сагласно да се ПДВ-е плаћа из кредитних средстава. Савјет министара БиХ, недавно, је усвојио Амандман на Оквирни споразум о кредиту, којим се регулише ово питање и вјерујемо да ће то у наредном периоду бити ријешено.

Уколико не дође до нових, непредвиђених, застоја у реализацији, планирано је да се до краја 2017. године у свим градовима и општинама заврше јавне набавке за извођење радова.

Ово је сигурно један од најхуманијих пројеката и његовом реализацијом ће се ријешити велики проблеми људи који су корисници алтернативног смјештаја.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.