Sign In

У Котор Варошу обновљено осам кућа хрватских повратника

Објављено:

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан су данас у которварошкој општинској управи хрватима повратницима у Котор Варош свечано уручили кључеве за осам обновљених кућа. Овај пројекат обнове стамбених јединица финансиран  је из кредита Саудијског развојног фонда (САФ).

Министар Чордаш је изразио задовољство што је данас у Котор Варошу овим поводом, и да је пројекат на задовољство свих и поред одређених административних потешкоћа реализован.

"Постојале су одређене  административне баријере али смо их успјели превазићи. Вама сада нико не може одузети тај осјећај уласка у сопствену кућу и желим вам да уживате у овим тренутцима", рекао је Чордаш.

Чордаш је рекао да је велики број кућа на овим просторима обновљен у првим послијератним годинама, али да процес повратка и даље траје и треба га у континуитету подржавати

"Дужност свих нас је да у складу са својим могућностима  испоштујемо истинску жељу људи да се врате у своје домове и у тој мисији не смијемо посустати", рекао је Чордаш.

Министарство за избјеглице и расељена лица и Влада Републике Српске већ дужи низ година имају добру сарадњу са которварошким општинским руководством, тако да се у наредном периоду очекује рализација нових пројеката.

"На подручју Котор Вароша обновићемо укупно 69 стамбених јединица за избјегла и расељена лица српске, бошњачке и хрватске националности у вриједности од два и по милиона КМ", најавио је Чордаш и додао да су тренутно у изградњи 34 стамбена објекта.

Уручујући кључеве новосаграђеног стамбеног објекта Перки Момић, сестри Јосипа Зебе у насељу Соколине, потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић навео је да је ово одличан примјер сарадње ресорног министарства и локалне заједнице.

"Знам колико су времена и труда уложили министар Чордаш и начелник Сакан са својим сарадницима да осигурају услове за одрживи повратак људи, а извођач радова је испоштовао рокове и неки од корисника ће предстојећи Божић дочекати у својим домовима, што ме радује", истакао је Јерковић.

Повратница Перка Момић посебно се захвалила министру Чордашу за све што је учинио како би кућа њеног брата Јосипа Зебе била обновљена. 

Пројекат реконструкције стамбеног фонда финансира се из кредита Саудијског развојног фонда у износу од 15 милиона долара. Средства су намијењена за реконструкцију 917 стамбених јединица у БиХ за избјеглице и расељена лица у мјесту предратног боравка.
Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске спроводи пројекат и пружа помоћ у обнови индивидуалних стамбених јединица за укупно 374 породице, од чега на подручју Српске 111, а на подручју Федерације БиХ 263. Укупна планирана вриједност изградње 374 стамбене јединице износи 11,3 милиона КМ.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.