Sign In

538 кућа за српске повратнике у ФБиХ

Објављено:

У складу са преузетим обавезама ентитетских влада, повратак на простор Републике Српске обавеза је Владе Републике Српске, а повратак на простор ФБиХ, гдје се ради понајвише о повратку Срба, превасходно дужност Владе ФБиХ, која сваке године средства за ове намјене умањује.

Уважавајући веома тешку ситуацију Срба у ФБиХ, као и то да надлежна министарства из Владе ФБиХ врло мало улажу у просторе у којима је већинско српско повратничко становништво, Влада Републике Српске, односно Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске дају значајан допринос за помоћ овој популацији.

Захваљујући буџетским средствима Владе Републике Српске, у протеклих неколико година, за српске повратнике на простору ФБиХ издвојено је 4,2 милиона КМ.

Из ових средства реализован је велики број пројеката, почевши од изградње стамбених јединица, помоћи појединцима за покретање и развој пројеката одрживог повратка, финансиран је већи број инстраструктурних пројеката; грађени су путеви и пружана је помоћ српским православним црквеним општинама које дјелују на простору ФБиХ за обнову вјерских објеката.

Циљ Владе Републике Српске је да се кроз реализацију пројеката створе колико толико нормални услови за повратак у овај ентитет.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске настоји средства распоредити тако да на најбољи начин одговоре на многобројне захтјеве и да испуне потребе најугроженијих лица, те је, имајући у виду тежак положај и потребе српских повратника у ФБиХ, посљедњих година повећавало удио буџетских средстава која се издвајају за ове намјене.

Такође подсјећамо да је захваљујући напорима министра Чордаша и представника Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске велики број Срба, односно 538 породица, укључено у заједничке пројекте – Пројекат реконструкције стамбених јединица САФ и Регионални програм стамбеног збрињавања.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске за реализацију Пројекта САФ је средства обезбиједило кредитним задужењем код Саудијског развојног фонда, а обавезу враћања овог кредита за повратак Срба у ФБиХ, преузела је Влада Републике Српске.

Захваљујући овом Пројекту биће изграђене 263 стамбене јединице за Србе у ФБиХ, а због великог значаја овог пројекта за повратак Срба у ФБиХ, Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске улаже велике напоре како би се овај пројекат што прије успјешно имплементирао.

Највећи број стамбених јединица у оквиру Пројекта САФ за Србе у ФБиХ биће изграђен у Дрвару - 20 стамбених јединица, у Грахову - 28, Петровцу - 13, Гламочу - 22 и Мостару - 20.

Поред тога, за српске повратнике у ФБиХ биће изграђено 275 стамбених јединица у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, а највећи број кућа радиће се у Дрвару - 30 кућа, Грахову - 50, Гламочу - 47, Санском Мосту - 23 и Мостару – 38.

Може се слободно рећи да није било представника Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске Срби у ФБиХ, кроз заједничке пројекте, би били потпуно маргинализовани.

Апелујемо на све представнике Срба у федералним институцијама да питају Владу ФБиХ и Федерално министарство расељених особа и избјеглица докле се дошло с пројектима за које су они надлежни и које они имплементирају. ​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.