Sign In

НСРС разматрала Нацрт закона о социјалном становању

Објављено:

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Драган Штрбац образложио је пред посланицима Народне скупштине Републике Српске Нацрт закона о социјалном становању, којим се први пут у Српској свеобухватно утврђује и уређује систем социјалног становања по моделу непрофитног становања.

Штрбац је истакао да је право на достојно становање једно од основних људских права и подсјетио да постоји огроман раскорак између потреба и могућности великог броја породичних домаћинстава у Српској, која не могу самостално ријешити стамбено питање. 

„То су млади, а првенствено млади брачни парови, лица старија од 65 година без породичног старања и у стању социјалне потребе, борци, породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, расељена лица и избјеглице, те посебно социјалне категорије, као и лица која су остала без стамбене јединице усљед елементарне непогоде", рекао је Штрбац. 

Он је рекао да је овај закон настао као потреба друштва и да заслужује посебну пажњу заједнице јер ће осигурати системски оквир и мјере за пружање стамбене подршке таквим породичним домаћинствима, наводећи да је становање једна од основних животних потреба. 

Штрбац је рекао да су у Републици Српској до сада у пракси били ад хок модели изградње, јер је недостатак правног и институционалног оквира приморао институције на државном и локалном нивоу на овакве моделе, и то кроз пројекте који су првенствено били усмјерени на процес повратка и збрињавање изузетно рањивих категорија. 

„Да би ова област постала усаглашена и одржива у свим локалним заједницама, неопходно је законом регулисати уређење комплетне области социјалног становања", рекао је Штрбац. 

Нацртом закона о социјалном становању Републике Српске системски се уређују носиоци реализације и корисници права на социјално становање, поступак и начин додјеле, услови кориштења, управљања и одржавања, својина и располагање стамбеним јединицама, као и закупнина, финансирање изградње стамбених јединица, надзор и друга питања од значаја за ову област.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић позвао је посланике у Народној скупштини Српске да дају конструктивне приједлоге, примједбе и сугестије на Нацрт закона о социјалном становању Републике Српске, обећавши да ће Влада и предлагач уважити све оно што ће допринијети што бољем завршном тексту овог закона.

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић нагласила је да је важно донијети овај закон јер је право на достојно становање једно од основних људских права. 

Она је поздравила доношење овог закона, наводећи да су такав акт већ донијеле бројне државе у окружењу, те додала да закон о социјалном становању треба да буде усклађен са Законом о социјалној заштити и другим републичким актима.

Директор републичког Секретаријата за расељена лица и миграције Драган Штрбац је у завршној ријечи у Народној скупштини о нацрту овог закона захвалио свим посланицима за учешће у расправи, конструктивне приједлоге и сугестије који ће, како је рекао, бити размотрени приликом израде завршног текста овог акта. 

Он је позвао све заинтересоване да се активно укључе у јавну расправу о Нацрту закона о социјалном становању, која ће трајати 60 дана, како би се дошло до што квалитетнијег текста Приједлога закона о социјалном становању.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.