Sign In

Наставак реализације Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за 2018. годину

Објављено:

У Министарству за избјеглице и расељена лица Републике Српске у протеклих неколико дана  су у оквиру редовног Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за 2018. годину, потписани  уговори за обнову и уређење жупних уреда и цркава у жупама Светог Анте Падованског у Броду, Жалосне Госпе у Модричи, Госпе од Анђела у Пелагићеву, Пресветог Срца Исусова у Добоју, Светог Фрање Асишког и Узнесења Блажене Дјевице Марије у Котор Варошу, Светог Вида Барловци и Буџак у Бања Луци, као и за уређење Фрањевачког самостана Пресветог Тројства на Петрићевцу, укупне вриједности  228.000 марака.

„Важан дио одрживог повратка је обнова вјерских објеката у мјестима повратка. Министарство реализујући овај Програм обезбјеђује средства за помоћ пројектима одрживог повратка. Од великог је значаја повратницима обезбиједити услове, не само да се врате у своје домове, већ и да остану у њима, а ми ћемо наставити са пружањем подршке вјерским заједницама како би се створили што бољи услови за повратак и останак становништва у овим крајевима“, истакао је Давор Чордаш министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске.

Представници жупа који су присуствовали потписивању уговора, изразили су захвалност министру Чордашу на средствима која су им обезбјеђена, упознавши га при том са процесом повратка на просторе њихових жупа. Они сматрају да је обнова вјерских објеката веома важна за одрживи повратак, и да све нове инвестиције у обнову, дају људима нову наду и снагу да остану на својим огњиштима.

Влада Републике Српске и Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске издвојили су само у првих седам мјесеци ове године око 600.000 КМ, за обнову католичких, исламских и православних вјерских објеката у Републици Српској и ФБиХ,  кроз реализацију редовног Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица, а с циљем подршке пројектима одрживог развоја.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.