Sign In

Настављају се пројекти изградње кућа за повратничке породице у Пелагићеву

Објављено:

​Mинистaр за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Јосип Јерковић и начелник општине Пелагићево Симо Стакић, данас су у  просторијама општинске управе у Пелагићеву, разговарали о реализацији пројеката на подручју општине Пелагићево које имплементира Министрство, као и о недавно завршеном пројекту у оквиру којег је изграђено осам кућа за хрватске повратнике.

Куће су изграђене у оквиру Пројекта обнове стамбених јединица из средстава Саудијског фонда за развој (САФ) који је имплентирало Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске. Укупна вриједност ових осам стамбених јединица износи 286.458 КМ.

Чордаш је нагласио да је веома задовољан чињеницом да је реализација овог пројекта на простору Пелагићева завршена на задовољство свих корисника који су добили кључеве својих нових домова.

„Пројекат су од почетка пратиле одређене аадминистартивне потешкоће, које су успориле његову реализацију. Али смо уз разумијевање и стрпљивост породица којима су се куће градиле, успјели све да пребродимо и дочекамо да они уђу у своје обновљене и изграђене домове“, рекао је Чордаш.

Он је додао да Министарство за избјеглице и расељена лица и Влада Републике Српске настављају са подршком општини Пелагићево с циљем обезбијеђења стамбених рјешења за повратничке породице у овој општини.

"Поред реализованог Пројекта САФ, на подручју Пелагићева ће се кроз имплементацију Пројекта Регионалног програма стамбеног збрињавања (РСП) изградити још 15 стамбених јединица, у вриједности 480.000 КМ, а наставиће се и са реализацијом инфраструктурних пројеката, као и пројеката обнове вјерских објеката“, истакао је Чордаш.

Током ове радне посјете потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић је нагласио да ће се подршка Владе Републике Српске и Министарства развоју општине Пелагићево н побољшању положаја повратника наставити и у периоду који је пред нама.

Општина Пелагићево већ дуги низ година има веома добру сарадњу са Министарством за избјеглице и расељена лица Републике Српске и Владом Републике Српске.

„Обнова кућа повратничким породицама у нашој општини само је још један од показатеља добре сарадње општинске управе са ресорним Министарством и Владом Републике Српске који у континуитету пружају подршку у стварању што бољих услова за одрживи повратак на подручју општине Пелагићево, кроз реализацију великог броја пројеката“, рекао је Стакић.

Чордаш, Јерковић и Стакић обишли су и радове који се изводе у жупној цркви у жупи Светог Ивана Крститеља у Доњој Трамошници, за које је Министарство издвојило значајна средства.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.