Sign In

Обновљено осам кућа хрватским повратницима у општини Брод

Објављено:

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић, начелник општине Брод Илија Јовичић и предсједник СО Брод Иво Мијић, данас су у бродској општинској управи Хрватима повратницима свечано уручили кључеве за осам обновљених кућа, изграђених у оквиру Пројекта обнове стамбених јединица из средстава Саудијског фонда за развој (САФ), вриједних 281.440 КМ.

Министар Чордаш није крио задовољство што је данас баш овим поводом у Броду, и да је пројекат без обзира на постојање одређених администартивних препрека ипак успјешно имплементиран.

  "Потешкоће у реализацији пројекта смо у ходу рјешавали. А сада овдје са вама могу данас да подијелим бар дио среће поводом вашег уласка у своје нове домове, а ми ћемо настојати да у складу са својим могућностима и другим људима омогућимо повратак на своја огњишта", рекао је Чордаш.

Чордаш је додао да је велики број стамбених јединица обновљен у првим годинама послије рата, али да процес повратка није завршен, и да га и даље треба снажно подржавати.

Министарство за избјеглице и расељена лица и Влада Републике Српске у континуитету имају добру сарадњу са руководством општине Брод, која ће се наставити и у будућности кроз заједничку имплементацију пројеката.

"На подручју бродске општине тренутно је кроз реализацију Пројекта Регионалног програма стамбеног збрињавања (РСП) планирана, односно току изградња још 64 стамбене јединице, док је шест стамбених објеката завршено почетком прошле године. Укупна вриједност ових радова износи око 2.500.000 КМ“, истакао је Чордаш

Приликом свечаног уручења кључева новосаграђени кућа њиховим новим корисницима потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић нагласио да се још једном у пракси остварују резултати сарадње ресорног министарства и локалне заједнице.

"Веома добро знам колико су напора министар Чордаш и руководство бродске општине уложили како би се створили што бољи услови за одрживи повратак, а резултат тог рада и сарадње су новоизграђене куће, што ме посебно радује“, истакао је Јерковић.

Повратник Тихомир Чума посебно се захвалио министру Чордашу за све што је учинио како би он и његова породица могли поново да живе у свом властитом дому.

Пројекат реконструкције стамбеног фонда финансира се из кредита Саудијског развојног фонда у износу од 15 милиона долара. Средства су намијењена за реконструкцију 917 стамбених јединица у БиХ за избјеглице и расељена лица у мјесту предратног боравка.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске спроводи пројекат и пружа помоћ у обнови индивидуалних стамбених јединица за укупно 374 породице,Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.