Sign In

Отворен реконструисани мост на Великој Усори у мјесту Слатина-Конџило

Објављено:

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш присуствовао је данас у мјесту Слатина-Конџило код Теслића свечаном отварању  реконструисаног моста на ријеци Велика Усора, укупне вриједности око 330.000 КМ.

Врпцу су пресјекли потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић и изасланик предсједника Владе Хрватске Ивана Перкушић, поред министра Чордаша отварању моста присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и начелник општине Теслић Милан Миличевић.

Јерковић је рекао да је за изградњу моста Влада Хрватске издвојила око 1.000.000 куна /око 263.560 КМ/, Влада Српске око 70.000 КМ, а реализатор  је теслићка општина.

Он је указао на значај моста за становнике овог подручја, који су махом повратничка популација, јер води до католичког Маријанског светишта Комушина на брду Конџилу.

"Мост је требало да буде саграђен прије три године. Било је ту оспоравања, али срећа да је и сам кардинал Винко Пуљић покренуо иницијативу, општина прихватила, а Влада Хрватске и Влада Српске су финансирале комплетан мост", навео је Јерковић.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић истакао је да ће реконструисани мост, изграђен средствима двије владе, служити првенствено мјештанима, те изразио наду да ће бити настављена добра сарадња са Хрватима у Теслићу и БиХ, као и са Владом Хрватске на даљим пројектима инфраструктуре који ће омогућити повратак и останак на овим просторима.

"Морам да нагласим да овај мост има свој значај и за развој туризма у Теслићу, јер се оствари преко 70.000 ноћења људи из Хрватске, који највише долазе на светиште у Конџилу", изјавио је Богданић.

Он је указао и на допринос локалних мјештана у реализацији изградње моста.

Изасланик предсједника Владе Хрватске Ивана Перкушић рекла је да је један од главних стратешких и спољнополитичких циљева Хрватске очување и повратак Хрвата у БиХ, што се спроводи и кроз инфраструктурне пројекте.

"Мост је симбол заједништва и симбол боље будућности", изјавила је Перкушићева и најавила јачање положаја Хрвата изван Хрватске инфраструктурним, образовним и научним пројектима.

Кардинал Винко Пуљић нагласио је да је мост важан и за католике, али и за друге грађане "који ће преко њега највише пролазити уочи и на дан Велике Госпе".

Начелник општине Теслић Милан Миличевић напоменуо је да је ова локална заједница обезбиједила техничку документацију и припремне радове за изградњу моста.

Предсједник мјесне заједнице Слатина Игор Баучић истакао је да ће новоизграђени мост значајно унаприједити фреквентност саобраћања.

Данашњој свечаности присуствовали су и изасланици предсједника Хрватског сабора и министарства бораца у Влади Хрватске.

Уговор о реконструкцији моста на ријеци Велика Усора у мјесту Слатина-Конџило са начелником општине Теслић Миланом Миличевићем 18. јуна потписао је министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.