Sign In

Озваничен почетак обнове осам стамбених јединица у Котор Варошу

Објављено:

У Котор Варошу је озваничен почетак обнове осам стамбених јединица за повратнике хрватске националности, укупне вриједности 233.202 КМ.

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и корисници Пројекта реконструкције стамбеног фонда (САФ) потписали су данас трипартитне уговоре за обнову стамбених јединица.

Чордаш је рекао да је овај пројекат скоро двије године био блокиран у Сарајеву и да то не може да разумије, с обзиром на то да је ријеч о кредитним, а не донаторским средствима. 

"Прије три мјесеца у Сарајеву смо разговарали са људима из Саудијске Арабије и коначно смо успјели да `откочимо` реализацију овог пројекта", подсјетио је Чордаш. 

Куће се обнављају у оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда САФ који се финансира из кредита Саудијског развојног фонда, а имплементатор је Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске.

Чордаш је навео да су Влада Републике Српске и ресорно министарство у протеклом периоду имали добру сарадњу са руководством општине Котор Варош, као и да ће она бити настављена реализацијом нових пројеката. 

"На подручју Котор Вароша обновићемо укупно 69 стамбених јединица за избјегла и расељена лица српске, бошњачке и хрватске националности у вриједности од 2,5 милиона КМ", најавио је Чордаш. 

Након потписивања трипартитних споразума, Чордаш је извођача радова - бањалучко Грађевинско предузеће "Гратод" увео у посао обнове куће Јосипа Зебе, чиме је озваничен почетак обнове осам стамбених јединица. 

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан рекао је да ова локална заједница и даље има потребу за донаторима, када је ријеч о обнови стамбених јединица. 

"Захваљујући ресорном министарству, обнављају се куће на подручју наше општине и срећан сам због чињенице да ће свим корисницима бити омогућени нормални услови за живот", напоменуо је Сакан и додао да је министар Чордаш дао значајан допринос да отпочне обнова кућа. 

Перка Момић захвалила је на томе што ће кућа њеног брата Јосипа Зебе бити обновљена, наводећи да је он на то дуго чекао. 

"Мој брат је носталгичан и велика му је жеља да до Велике Госпе кућа буде обновљена, да би могао преноћити у свом дому", изјавила је Момићева. 

Пројекат реконструкције стамбеног фонда САФ финансира се из кредита Саудијског развојног фонда у износу од 15 милиона долара. 

Средства су намијењена за реконструкцију 917 стамбених јединица у БиХ за избјеглице и расељена лица у мјесту предратног боравка. 

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске спроводи пројекат и пружа помоћ у обнови индивидуалних стамбених јединица за укупно 374 породице, од чега на подручју Српске 111, а на подручју Федерације БиХ 263. 

Укупна планирана вриједност изградње 374 стамбене јединице износи 11,3 милиона КМ.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.