Sign In

ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА 20 КУЋА ЗА ИЗБЈЕГЛЕ И РАСЕЉЕНЕ СРБЕ У ФОЧИ

Објављено:

У Фочи је данас почела изградња 20 кућа за избјегле и интерно расељене српске породице која се финансира из кредита Саудијског развојног фонда.

Осим 20 кућа у Фочи, Пројектом реконструкције стамбеног фонда, чији је имплементатор Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, гради се и 20 кућа у још три општине, и то 12 у Рогатици, пет у Чајничу и три у Горажду, а укупна вриједност радова је 1.600.000 КМ. 

Након више од 20 година, у Фочи ће кров над главом добити 20 српских породица избјеглих из Федерације БиХ, те интерно расељених са подручја фочанске општине, које су боравиле у колективним центрима и у алтернативном смјештају. 

Породица Љубоја, која је избјегла из Вареша, неусловни колективни смјештај у Миљевини замијениће новим домом у старој фочанској чаршији, који су прије двије године почели да граде властитим средствима, а сада ће бити завршен овом донацијом. 

"Коначно ћемо имати своју кућу у којој ћемо моћи мирно да спавамо", каже Данијел Љубоја који живи са мајком и братом. 

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Радован Грајић рекао је да ће изградња 40 кућа у четири општине бити завршена за три мјесеца. 

"Кредитним средствима Саудијског фонда, у оквиру овог пројекта Владе Српске, требало би да буде изграђено нешто мање од 400 кућа у Федерацији и у Српској. Изабрани су сви корисници и надамо се да ће идуће године у ово доба све бити завршено", рекао је Грајић. 

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да ће у овој години у Фочи, захваљујући Министарству за избјеглице и расељена лица Републике Српске, бити реализовани пројекти градње стамбених јединица за расељене и повратнике у вриједности од пет милиона марака. 

"Осим ових 20 кућа, градиће се двије стамбене зграде, једна са 20 и друга са 12 станова, а граде се и три стана која у прошлој години нису завршена", навео је Машић. 

Представници Министарства и општине посјетили су и мјесто радова, који су у завршној фази, на градњи три куће из програма ОПЕК-а у оквиру којег ће у Фочи бити изграђено 15 кућа.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.