Sign In

Почетак обнове осам кућа за хрватске повратнике у Пелагићево

Објављено:

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш озваничио је данас у Пелагићеву почетак обнове осам стамбених јединица у вриједности око 270.000 КМ за хрватске повратнике, у оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда (САФ).

„Дочекали смо и тај тренутак да у Пелагићеву могу да почну радови на осам кућа и ово је за мене велика сатисфакција. Општина је урадила свој дио посла, доведена је вода до имања, ускоро ће и електрична енергија. Очекујемо да би све куће могле бити усељиве за два до три мјесеца“, истакао је Чордаш.

Потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић, који је данас посјетио Пелагићево, изразио је задовољство због почетка обнове повратничких кућа, али и због чињенице да ће те куће добити истински повратници који планирају да живе у Трамошници.

Замјеник начелника општине Пелагићево Никола Бошњак, као представник хрватског народа, захвалио је Чордашу и Јерковићу на сталној бризи и пажњи коју посвећују хрватским повратницима у овој општини.

Хрватски повратник у Доњу Трамошницу Милан Латић каже да је на изградњу повратничке куће дуго чекао. „Планирам да останем да живим у Трамошници. Ово много значи мени и мојој породици и захваљујем свима који су учествовали на спровођењу овог пројекта“, каже Латић.

Пројекат реконструкције стамбеног фонда (САФ) финансира се из кредита Саудијског развојног фонда у износу од 15 милиона долара намијењеног БиХ за потребе реконструкције 917 стамбених јединица за избјеглице и расељена лица у мјесту предратног боравка.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске ће у оквиру овог пројекта пружити помоћ у обнови индивидуалних стамбених јединица за укупно 374 породице - за 111 породица у Републици Српској и 263 у Федерацији БиХ. Укупна планирана вриједност изградње наведене 374 стамбене јединице износи 11,3 милиона КМ.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.