Sign In

Подршка Владе Републике Српске процесу реадмисије у БиХ

Објављено:

Влада Републике Српске је, на данашњој сједници, дала сагласност на приједлог Споразума у оквиру пројекта „Интегрисани програм подршке за реинтеграцију повратника по основу споразума о реадмисији“ – фаза 3.

Укупна вриједност овог пројекта је око 1.767.000 КМ, од којих ће Швајцарска конфедерација обезбиједити 830.000 КМ, ЦРС 110.000 КМ, Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске и Федерално министарство расељених особа и избјеглица по 100.000 КМ, Министарство за људска права и избјеглице БиХ ће распоредити 100.000 КМ као грант за јачање већ укључених локалних заједница и та расподјела ће се вршити изван пројектних процедура, а око 527.000 КМ ће обезбиједити друге институције на државном, ентитетском и локалном нивоу као нематеријални допринос.

Успостава уређеног системa прихвата и интеграције држављана БиХ који се враћају у БиХ по основу споразума о реадмисији је обавеза БиХ која проистиче из Споразума о стабилизацији и придруживању и Мапе пута за либерализацију визног режима. 

БиХ има 28 потписаних билатералних споразума о реадмисији углавном са земљама Европске Уније, Швајцарском и неким другим земљама са којима је постојао интерес закључења билатералног споразума.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске активно учествује у реализацији овог пројекта и процесу реадмисије држављана БиХ, те је значајну улогу имало и у изради Стратегије за прихват и интеграцију држављана БиХ који се враћају по основу споразума о реадмисији.

Резултат Стратегије, поред  Акционог плана за период 2015‐2018. година, јесте успостава ефикасног механизма координације између свих укључених институција, установа и организација, а Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске је, у том механизму координације, позиционирано као координационо тијело за Републику Српску.

Кроз прву фазу пројекта, једанаест локалних заједница у БиХ је потпуно оспособљено за прихват и интеграцију повратника по основу споразума о реадмисији формирањем и едуковањем локалних реадмисионих тимова, као и техничким оснаживањем.

Од поменутих 11 локалних заједница пет се налази у Републици Српској, а то су Костајница, Фоча, Котор Варош, Нови Град и Билећа. У Костајници, Фочи и Котор Варошу обновљено је и намјештено укупно дванаест стамбених јединица моделом социјалног становања и стављено у функцију стамбеног збрињавања реадмисираних лица.

Због процјене да ће се тренд повратка држављана БиХ по основу споразума о реадмисији наставити и у наредним годинама, планирано је укључивање још десет општина у БиХ у којима би се формирали локални реадмисиони тимови који би се технички, кадровски и финансијски могли оспособити да одговоре на потребе повратника, од чега је планирано да се у Републици Српској у пројекат укључе градови/општине Бијељина, Зворник, Добој, Власеница и Модрича.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.