Sign In

Подршка Министарства повратку у Брод

Објављено:

​Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, уручио је данас у Броду кључеве за три обновљене куће хрватским и српским повратницима у оквиру Пројекта регионалног програма стамбеног збрињавања (РСП),укупне вриједности 107.000КМ.

Министар Чордаш је веома задовољан што се пројекат успјешно имплементирао  у општини Брод, и нагласио да је у оквиру овог пројекта у току прошле године већ завршено шест стамбених јединица за хрватске повратнике вриједних око 230.000 КМ.

 "Осјећам велико задовољство што  могу данас да подијелим бар дио среће са овим људима који напокон улазе у своје нове куће. У току ове године, и дијелом у слиједећој години на простору општине Брод Министарство ће кроз пројекте РСП  и САФ, изградити, односно је изградило преко 70 стамбених јединица. Вриједност ових радова износи  око 2.800.000 КМ ", рекао је Чордаш.

Чордаш је додао да  процес повратка још није завршен, велики број стамбених јединица обновљен је у првим годинама након рата, али да се процес мора континуинирано наставити и даље.  

Током ове посјете, министар је у бродској општинској управи о пројектима који се реализују и које треба реализовати у будућности разговарао са начелником општине Брод Илијом Јовичићем и предсједником СО Брод Ивом Мијићем.

Министарство за избјеглице и расељена лица и Влада Републике Српске у континуитету имају добру сарадњу са руководством општине Брод, која ће се наставити и у будућности кроз заједничку имплементацију пројеката.

"Захваљујемо се Влади Републике Српске и Министарству за узбјеглице и расељена лица, на подршци коју свих ових година пружају нашој општини. Урађено је пуно у обнови кућа, друштвених домова, инфраструктурним, и пројектима електрификације", истакао је Јовичић.

Повратник Драго Блажевић у насеље Сијековац, посебно се захвалио министру Чордашу, што му је пружена прилика да са својом породицом поново живи у њиховој новој кући.

„Веома сам срећан данас, као и цијела моја породица, ово је за нас посебан дан. Захвалио бих се посебно министру Чордашу без чије помоћи ми данас не би били овдје у новој кући", рекао је Блажевић  

У оквиру РСП-а у 2018, години у око 30 општина у Републици Српској планирана је изградња 370 индивидуалних стамбених јединица као и изградња десет стамбених зграда са 252 стана.

У припреми је и поступак јавне набавке за израду пројектне документације за изградњу 245 индивидуалних стамбених јединица, као завршне активности на припреми два потројекта БХ5 и БХ6 у оквиру којих ће у Републици Српској бити изграђено 130 кућа и шест зграда са 120 станова.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.