Sign In

Радови на изградњи зграде у Приједору теку планираном динамиком

Објављено:

​„Радови на изградњи зграде у Приједору одвијају се планираном динамиком и уколико не дође до непредвиђених околности, вјерујем да ћемо већ почетком идуће године бити у прилици да уселимо кориснике у нове станове", рекао је министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш.

Он је подсјетио да је камен темељац за зграду са 50 станова у Приједору, која се ради у оквиру Потпројекта БХ3 Регионалног програма стамбеног збрињавања, постављен у новембру прошле године и то је уједно прва зграда која је започета у оквиру овог потпројекта на простору Републике Српске.

Чордаш је рекао да је уговорена вриједност радова готово 2 милиона КМ, а станови ће бити кориштени по принципу непрофитног  социјалног становања.

„Свим становима изграђеним у оквиру Потпројекта БХ3 управљаће градови и општине на чијој територији се налазе, који ће бити и власници ових станова. Корисници из категорије расељених лица, који ће бити смјештени у њима моћи ће доживотно да користе станове, а након тога, станове ће користити локалне заједнице по принципу непрофитног социјалног становања", објаснио је Чордаш.

У оквиру Потпројекта БХ3 Регионалног програма стамбеног збрињавања биће изграђена 284 стана у девет градова и општина Републике Српске – Приједору, Фочи, Бањој Луци, Броду, Градишци, Дервенти, Билећи, Власеници и Бијељини.

Имплементатор Регионалног програма стамбеног збрињавања на простору Републике Српске је Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, а у оквиру четири потпројекта, која су до сада одобрена, биће обезбијеђен смјештај за 989 породица на простору Републике Српске.

Потпројекат БХ3 односи се на станоградњу и намијењен је збрињавању расељених лица која су се одлучила на интеграцију у мјесту избјеглиштва, а немају расположивих парцела за изградњу индивидуалних стамбених јединица.

Вриједност изградње 284 стамбене јединице износи око 13 милиона конвертибилних марака.

За 107 станова на простору Бање Луке, Брода, Фоче и Градишке у току је поступак јавне набавке за извођење радова, а за 95 станова, који ће бити изграђени у Бијељини, Билећи, Дервенти и Власеници, завршена је израда пројектне документације и у току је припрема тендерске документације. Поред поменуте зграде са 50 станова, у Приједору ће бити изграђена још једна зграда са 32 стамбене јединице.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, у наредном периоду, ће наставити активности на имплементацији Регионалног програма стамбеног збрињавања, али и других заједничких пројеката (ОПЕЦ 2, САФ и ЦЕБ 2), те са пружањем подршке пројектима одрживог повратка, како би се најугроженијим лицима из реда избјеглих и расељених обезбиједили што бољи животни услови.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.