Sign In

Саопштење

Објављено:

В.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Драган Штрбац разговарао је са предсједником Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Николом Пузигаћом, предсједником Скупштине Удружења Винком Вученовић и предсједником Управног одбора Неђељком Малићем, о проблемима и тешком положају избјеглих из Хрватске, као и о могућностима помоћи и подршке члановима овог удружења.

Штрбац је рекао да ће Секретаријат наставити са активностима које је спроводило Министарство за избјеглице и расељена лица, кроз реализацију заједничких пројеката и редовног Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица, намијењеним рјешавању стамбених питања ових људи.

Само кроз Регионални програм стамбеног збрињавања (РСП) у Републици Српској је до сада кроз Потпројекте БХ1 и БХ2 изграђено 30 кућа и уручено 20 пакета грађевинског материјала за породице избјегле из Хрватске, док ће се у оквиру Потпројеката БХ3 и БХ5 током 2018. и 2019. године, изградити још 30 станова и 50 кућа.

Пузигаћа је Штрбца упознао о потешкоћама у остваривању права на пензију и признавање радног стажа избјеглих из Хрватске, те је додао да неки од чланова Удружења имају проблем са добијањем држављанства БиХ, а хрватско држављанство им је раније одузето, те практично немају документа којима би могли да остваре основна права.

Представници Удружења захвалили су се на подршци коју је Министарство за избјеглице и расељена лица до сада пружало у раду Удружења, те су изразили увјерење да ће се добра сарадња наставити и у наредном периоду са Секретаријатом, како би се пружила помоћ члановима Удружења.​

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.