Sign In

Савјетница Рапо посјетила повратничко насеље Страњане код Бања Луке

Објављено:

Савјетница министра за избјеглице и расељена лица републике Српске Марија Рапо посјетила је данас хрватско повратничко село Страњане гдје је у пуном јеку изградња куће повратника Борислава Блажевића, која се гради у оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда (САФ).

Поред ове куће на подручју Бања Луке ће се у оквиру САФ-а градити још три куће за хрватске повратничке породице укупне вриједности 112.000 марака.

 

“Веома сам радосна и дирнута, када сам видјела гђу Блажевић како са осмијехом на лицу припрема свечани ручак поводом покривања куће. Она је на овај начин у овим благданским данима најавила један нови почетак за њену породицу у њиховој новој кући”, истакла је Рапо.

Изградња куће је почела послије дужег чекања због одређених административних потешкоћа, иако у неповољним временским условима извођачи радова марљиво и упорно раде како би се Блажевићи што прије уселили у свој нови дом. Радост са породицом Блажевић су подијелили и представници Министарства, њихове комшије, повратници из Страњана и њихов чувени и поштовани др. фра Велимир.

“Овај тренутак је тешко ријечима описати, гледати како се пред твојим очима ниче нови дом је стварно посебан осјећај. Имам потребу да се испред своје породице посебно захвалим министру Давору Чордашу и Министарству на чијем је челу, на свој помоћи и  подршци коју су нам пружили, да би добили свој дом”, рекла је повратница Љиља Блажевић, чији се дом гради.

Пројекат САФ финансира се из кредита Саудијског развојног фонда у износу 15 милиона долара намијењеног БиХ за потребе реконструкције 917 стамбених јединица за избјеглице и расељена лица у мјесту пријератног боравка.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске ће, као имплементатор, у оквиру овог пројекта пружити помоћ у обнови индивидуалних стамбених јединица за укупно 374 породице, од чега на подручју Републике Српске за 111 породица, а на подручју Федерације БиХ за 263 породице.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.