Sign In

Секретаријат и ЦРС настављају сарадњу на заједничким пројектима

Објављено:

​В.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Драган Штрбац разговарао је данас са представницaма ЦРС-а (Catholic Relief Services) за БиХ директорком Деби Шомберг (Debbie Shomberg) и директорком програма Санелом Имамовић о сарадњи институција, пројектима те плановима за предстојећи период.

Штрбац је рекао да је пројекат „Интегрисана подршка расељеним лицима и избјеглицама у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији“, који је завршен прошле године, дао одличне резултате на терену, а ради се о пројекту кроз који је људима, који су стамбено збринути кроз Регионални програм стамбеног збрињавања, обезбијеђена подршка за осигурање прихода и приступ социјалним правима.

„Регионални  програм стамбеног збрињавања је одличан пројекат којим се обезбјеђују трајна стамбена рјешења за избјеглице и расељена лица, али овим људима је, поред стамбених јединица, често потребна помоћ да би створили услове да у новим домовима могу да живе од свог рада, а то је оно што смо осигурали пројектом 'Интегрисана подршка расељеним лицима и избјеглицама у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији',“ рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске препознала значај овог пројекта, којег подржава Одјел Владе САД-а за становништво, избјеглице и миграције, а имплементатор је ЦРС, те је Министарство за избјеглице и расељена лица финансијски помогло његову реализацију.

Директор Штрбац се посебно осврнуо на Закон о социјалном становању, који је припремио Секретаријат, уз подршку ЦРС-а, а који ће бити разматран на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Констатовано је да овај закон представља велики корак напријед када је ријеч о социјалном становању, након чега су размотрене могућности да Секретаријат и ЦРС пруже помоћ локалним заједницама на изради подзаконских аката и провођењу активности које произилазе из овог закона.

Директорка Шомберг, која је ову дужност преузела у августу прошле године, је рекла да је импресионирана сарадњом ЦРС-а и Владе Републике Српске.

„Помоћ институција Републике Српске не огледа се само у финансијској подршци, него и другим видовима помоћи, као што су идентификација и одабир најугроженијих корисника, и захваљујући управо овој сарадњи пројекти које реализујемо превазилазе планиране резултате,“ рекла је Шомберг.

Имамовић је истакла да је управо захваљујући одличној сарадњи институција  пројектом „Интегрисана подршка расељеним лицима и избјеглицама у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији“ обезбијеђена помоћ за 145 корисника, иако је првобитно било планирано 120.

Представнице ЦРС-а овом приликом су најавиле да је Одјел Владе САД-а за становништво, избјеглице и миграције одобрио наставак овог пројекта у 2019. и 2020. години, те су размотрене могућности наставка сарадње у наредном периоду.

На састанку је разговарано и о пројекту „Интегрисани програм подршке за реинтеграцију повратника по основу споразума о реадмисији“ који представља трећу фазу изградње функционалног система подршке и јачања капацитета институција на свим нивоима да пружају подршку за социо-економску реинтеграцију лица након процеса реадмисије.

Овај пројекат финансијски је подржало Министарство за избјеглице и расељена лица у протеклој години, а активности на његовој реализацији наставиће Републички секретаријат за расељена лица и миграције. Током састанка разговарано је о изазовима у процесу реадмисије, те могућности за унапријеђење социјално-економске инклузије лица која се враћају у БиХ по основу Споразума о реадмисији.

Када је ријеч о пројекту „Комплементарна подршка за обезбјеђење основних извора зараде у оквиру Регионалног стамбеног програма“, који је такође финансијски подржала Влада Републике Српске, саговорници су се сложили да се он одвија планираном динамиком, а захваљујући малим грантовима и другим видовима помоћи, унапријеђују се животни услови избјеглица и расељених лица, који су стамбено збринути у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања.

Саговорници су се сложили да сарадња, која је остварена између Министарства и ЦРС-а, треба да се настави и у наредном периоду са Секретаријатом, као институцијом која је преузела послове Министарства, јер су сви досадашњи пројекти имали одличне резултате на терену и велики број породица је захваљујући подршци оствареној кроз ове пројекте, успио да обезбиједи изворе прихода и финансијску стабилност.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.