Sign In

Струја за српско повратничко село Орах код Равног

Објављено:

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш данас је у насељу Орах у федералној општини Равно пустио у рад новоизграђену трафостаницу захваљујући којој су српски повратници након 25 година добили електричну енергију.
У пријератном периоду у овом селу, које је припадало општини Требиње било је 25 домаћинстава, а сада је обновљено петнаестак кућа чији су домаћини годинама без струје, воде и пута.
Чордаш је озваничио и почетак радова на обнови осам стамбених јединица за српске повратнике на подручју општине Равно које ће бити завршене за три мјесеца.  Средства за обнову обезбијеђена су у оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда (САФ), који имплементира Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, а вриједност радова за обнову осам стамбених објеката у Равном износи 170.000 КМ.
Ресорно министарство финансирало је електрификацију села Орах са 101.000 КМ, општина Равно је пропратне радове помогла са 15.000 КМ, док је требињско предузеће "Електро-Херцеговина" поставило стубове.
"Драго ми је што људи након толико година изгнанства нису изгубили вољу да се врате на своја огњишта", рекао је Чордаш, истичући да ће Министарство као и у ранијем периоду помагати повратничка села на овом подручју.
Он је истакао да човјеку ништа не значи обнова куће ако нема уређену инфраструктуру, додајући да није искључена могућност да Министарство помогне и изградњу водовода и пута.
Начелник општине Равно Андрија Шимуновић изразио је задовољство што ће повратници у село Орах након више од двије деценије добити струју и да ће им то бити додатни подстицај да чешће долазе.
Он је напоменуо да је општина финансијски помогла електрификацију тог, али и осталих насеља на подручју те локалне заједнице.
"То се углавном односило на припрему документације и дио радова. Жалосно је што је требало толико времена да се уради електрификација, али има још мјеста у овој општини које немају електричну енергију", рекао је Шимуновић, који је захвалио ресорном министарству и Влади Републике Српске на уложеним средствима.
Шимуновић је истакао да је обавеза власти на свим нивоима да се створе минимални услови за повратак, додајући да је тај минимум бар струја у дому.
Мјештанка села Орах Славка Секуловић каже да је данас осјетила живот када је свјетлост сијалице након 25 година обасјала њен дом.
"Замислите живот са штериком. То је врло тешко, али наша жеља да се вратимо на своја огњишта јача је од свих тих тешкоћа", каже Славка и додаје да им још недостају вода и пут да би довели у нормалу живот у овом селу.
Мјештанин села Орах и одборник у Скупштини општине Равно Стево Путица рекао је да је данас велики дан за ово мјесто, изражавајући захвалност Влади Републике Српске која им је и до сада помагала у поправци путева, обнови 15 кућа, те електрификацији.
"Пријеко нам је потребна вода. Недостају нам два километра водовода и надамо се да ћемо ускоро и то горуће питање ријешити", каже Путица.
 Припреме за електрификацију почеле су прије више од три године. Радови су трајали дужи временски период јер је претходно требало деминирати терен, с обзиром да је село било окружено минским пољима.
Повратници куће обнављају уз помоћ Владе Републике Српске и властитим средствима.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.