Sign In

Тежак положај Срба у ФБиХ

Објављено:

​​

Положај српских повратника у ФБиХ је изузетно тежак и недопустиво лош, оцијењено је ово на данашњем састанку в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Драгана Штрбца са предсједником Савеза српских удружења „Завичај" Браном Пећанцем.

Пећанац истиче да је повратак у ФБиХ доживио крах, те да су Срби препуштени сами себи, без икаквих права и помоћи од Федералне Владе.

Сама чињеница да је прије рата у ФБиХ живјело више од пола милиона Срба, а да их данас има око педесетак хиљада, јасно показује да су Срби у овом ентитету сведени на ниво статистичке грешке, наводи Пећанац и додаје да и то мало Срба што се вратило живи тешко, без основних услова за живот, струје, воде, путева и запослења, те да се и након више од 20 година у повратку Срба ништа није промијенило.

У већини кантона Срби нису конститутиван народ, а српска дјеца и даље не изучавају матерњи Срспки језик, наглашава Пећанац.

Он додаје да ће Савез српских удружења „Завичај", у чији рад је укључено преко тридесетак удружења, урадити све како би се побољшао положај српских повратника у ФБиХ, а све у циљу опстанка Срба на простору ФБиХ.

Пећанац се захвалио Секретаријату и Влади Републике Српске на помоћи коју пружају Србима у Федерацији БиХ.

В.д. Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Драган Штрбац рекао је да управо, имајући у виду веома тешку ситуацију Срба у ФБиХ, као и то да надлежна министарства из Владе ФБиХ врло мало улажу у просторе у којима је већинско српско повратничко становништво, Влада Републике Српске, односно, Републички секретаријат за расељена лица и миграције дају значајан допринос за помоћ овој популацији становништва, те да  ни и у наредном периоду неће изостати подршка.


Он је подсјетио да је, управо, захваљујући буџетским средствима Владе Републике Српске, у протеклих неколико година, за српске повратнике на подручју ФБиХ, издвојено око 5 милиона марака.


Из ових средства реализован је велики број пројеката, почевши од изградње стамбених јединица, помоћи појединцима за покретање и развој пројеката одрживог повратка, финансиран је већи број инстраструктурних пројеката, грађени су путеви и пружана је помоћ српским православним црквеним општинама које дјелују на простору ФБиХ за обнову вјерских објеката, додао је Штрбац.


Штрбац је нагласио да је велики број  Срба у ФБиХ, захваљујући напорима Владе Републике Српске и Секретаријата заступљен и у заједнички пројектима САФ и Регионални програм стамбеног збрињавања, тачније 538 породица, те да би без тих напора Срби у заједничким пројектима били потпуно маргинализовани.

Ове године, за повратак Срба у ФБиХ из буџета ће бити издвојено око 1.100.000 марака, додаје Штрбац и наглашава да ће и у наредном периоду наставити са подршком Србима у Федерацији БиХ.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.