Sign In

Током 2017. и 2018. биће имплементирани пројекти у вриједности 70 милиона КМ

Објављено:

„У наредне двије године Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске имплементираће пројекте укупне вриједности 70 милиона конвертибилних марака", рекао је министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш на састанку са амбасадорком Маријаном Берец (Marianne Berecz), шефицом регионалне канцеларије ОХР-а у Бањој Луци.

Чордаш је Берецову упознао о проблемима избјегличко-расељеничке популације, као и заједничким пројектима које Министарство имплементира – Регионалном програму стамбеног збрињавања, који се финансира из донаторских средстава, те Пројекту затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења (ЦЕБ 2), Пројекту обнове стамбених јединица за расељене особе у Босни и Херцеговини (САФ) и Пројекту реконструкције стамбеног фонда ОПЕЦ који се финансирају из кредитних средстава.

Он је истакао да ће у наредне двије године, само кроз Регионални програм стамбеног збрињавања бити изграђено око 1000 стамбених јединица, као и да постоји могућност да неки од пројеката буду настављени и након тог периода, односно током 2019. и 2020. године.

Амбасадорка Берец интересовала се и за спремност Владе Републике Српске да одговори на евентуални прилив нових миграната.

Министар Чордаш је амбасадорку Берец упознао да је формирана Интерресорна радна група за пружање помоћи мигрантима, у којој учествује и представник Министарства, која активно ради на процјенама могућности прилива миграната, као и на планирању активности које требају бити предузете у случају доласка миграната. Он је додао да ће према процјенама ове групе, уколико дође до уласка већег броја имиграната, БиХ морати затражити помоћ међународних институција, јер ће адекватно збрињавање ових људи захтјевати јако велика финансијска средства.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.