Sign In

У Модричи уручени кључеви 22 стамбене јединице

Објављено:

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш и начелник општине Модрича Младен Крекић уручили су данас кључеве корисницима 22 стамбене јединице које су изграђене у оквиру Пројекта затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења (ЦЕБ2).

Чордаш је истакао да је за изградњу и опремање 22 стамбене јединице у Модричи ресорно министарство обезбиједило око 1.400.000 КМ, док је општина Модрича у пројекту, којим је распуштен колективни смјештај у Кладарима Доњим, учествовала са 185.560 КМ. 

"У сарадњи са општином Модрича нађено је најбоље рјешење за ове људе који ће од данас живјети у стамбеним јединицама грађеним према европским стандардима", рекао је Чордаш. 

Он је истакао да се пројекат ЦЕБ2 односи на 609 стамбених јединица за исто толико породица са више од 1.200 чланова. 

Чордаш је нагласио да је, осим у Модричи, пројекат ЦЕБ2 у завршној фази у Дервенти гдје је изграђен објекат геријатрије, те у Требињу гдје се радови приводе крају. 

"Вјерујем да ће наредне године почети изградња стамбених јединица за ову популацију у Добоју", рекао је новинарима Чордаш и истакао да ће пројекат трајати барем три године. 

Начелник општине Модрича Младен Крекић нагласио је да је распуштањем колетивног центра ријешен велики проблем у овој општини, истакавши да је за овај пројекат општина обезбиједила грађевинско земљиште, пројектну документацију и комплетну инфраструктуру. 

"Наставићемо помагати овим људима и у наредном периоду", рекао је Крекић и подсјетио да је ријеч о непрофитном социјалном становању гдје ће корисници станова плаћати закупнину у складу са могућностима, а да ће општина субвенционисати закупнину за лица која немају примања. 

Кључеве од стана добила је и Софија Видовић, избјеглица из Зенице, која, након смрти супруга, живи сама 10 година. 

"Данас сам се поново родила, живот у колетивном центру био је ноћна мора", рекла је Видовићева, која је недавно навршила 80 година. 

На простору новог избјегличког насеља Модрича Пет изграђено је 11 стамбених објеката са 22 стамбене јединице површине 44,5 метара квадратних. 

Све стамбене јединице су опремљене намјештајем и бијелом техником. 

Свечаној предаји кључева присустовали су представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ, те представници институција, организација и привредних предузећа из Модриче.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.