Sign In

У Требињу почела изградња зграде за кориснике колективног смјештаја

Објављено:

У Требињу је данас на локалитету Засад поље, озваничен почетак радова на изградњи стамбеног објекта са 48 станова за расељена лица, корисника колективног смјештаја у овом граду.

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш истакао је да ће завршетком овог пројекта, чија је вриједност око 1.850.000 КМ, након дужег периода у потпуности бити стамбено ријешени сви корисници колективног смјештаја на подручју Требиња.

Он је напоменуо да је Град Требиње за потребе зграде обезбиједио земљиште, неопходну документацију и инфраструктуру.

Чордаш је истакао да ће овим пројектом бити ријешено стамбено питање за десет породица из бараке у Ластви, те лица којима ресорно министарство плаћа колективни смјештај.

"Требиње смо за 2019./2020. годину укључили у још један пројекат градње зграде од 15 станова и три корисника за индивидуалну стамбену изградњу", навео је Чордаш и додао да су сви ови пројекти не само социјалног карактера, већ и развојног.

Он је рекао да велики инвеститори постају министарства Републике Српске и Федерације, али и локалне заједнице.

"На подручју БиХ велики број људи је још заинтересован или за повратак или да им се имовима обнови. Ако не можемо да им надокнадимо штету насталу у протеклом рату, морамо имати инструменте да им помогнемо", каже Чордаш.

Министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац подсјетила је да се БиХ задужила са 120 милиона КМ кредита код Развојне банке Савјета Европе, а циљ је да се затвори 121 колективни центар од укупно њих 156.

"Осталу обавезу њиховог затварања преузела су ентитеска министарства", истакла је Боровчева и изразила задовољство што ће Требиње добити такву зграду, што је доказ да ова локална заједница води рачуна о овој категорији становништва.

Боровчева каже да ће станари живјети у становима који ће бити урађени по европском моделу социјалног становања, истичући да је Град Требиње створио све законске услове за такав амбијент.

Она је појаснила да то значи да станови остају у власништву локалних заједница, на начин да лица која се усељавају постају корисници станова, са много бенефита, јер ће плаћати станарину сходно својим социјални могућностима.

"Град ће све остало да финансира. То су и одређени терети за локалне заједнице, али су се обавезале да на такав начин рјешавају питање својих најугроженијих становника", каже Боровац.

Она је нагласила да је Град Требиње корисник и регионалног стамбеног програма којим се рјешавају питања интерно расељених лица као најугроженијих категорија, оних који су одлучили да остану у овој локалној заједници.

"Радимо заједнички, колегијално и професионално, враћамо повјерење једних према другима како унутар БиХ, тако и у цијелом региону, јер овај пројекат није државни, већ и регионални", рекла је Боровац.

Као посебну корист од ових пројеката она је навела економско јачање и поправљање економске ситуације у БиХ, јер све објекте гради домаћа радна снага.

Она је напоменула да ће се кроз рјешавање колективних центара у БиХ изградити 82 зграде у 45 општина, а кроз регионални програм још 70 зграда, истичући да на овај начин БиХ истовремено испуњава обавезе на путу ЕУ о смањењу сиромаштва и исправљања посљедица из прошлости.

Предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак истакао је значај изградње зграде која се гради у оквиру пројекта под називом "ЦЕБ 2", додајући да ће корисници колективног смјештаја добити могућност за комфорнији живот.

Он је напоменуо да се у оквиру пројекта реализује и реконструкција Дома пензионера у Требињу, гдје је смјештено 20 расељених.

Директор Дома пензионера Рајко Ћапин је рекао да су расељена лица изразила жељу да остану у овом објекту гдје имају цјелодневну његу. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.