Sign In

УПЛАЋЕНА СРЕДСТВА ЗА АЛТЕРНАТИВНИ СМЈЕШТАЈ

Објављено:

Влада Републике Српске и Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, уплатило је 669.000 КМ по основу индивидуалног алтернативног смјештаја за 894 корисника, као и 125.000 марака за 59 лица која су смјештена у геријатриским центрима.

Кроз Редовни програм рјешавања проблема избјеглих и расељених лица, Влада сваке године, за потребе ове најугроженије категорије становништва, издвоји значајна средства.

Поред Редовног програма, средства се обезбјеђују и кроз реализацију заједничких пројеката.

Пројектом затварања колективних центара и алтернативног смјешатаја путем јавних стамбених рјешења ЦЕБ 2, који се имплементира на подручју 15 локалних заједница у Републици Српској, предвиђено је да се стамбено збрине 694 породице.

Укупна вриједност Пројекта на нивоу БиХ износи око 104 милиона евра.

Од укупних средстава Републици Српској је припало 29 милиона, од чега је кредитно задужење 18 милиона евра, а домаћа средства износе 11 милиона.

Радови на реконструкцији зграде старе болнице у Геријатријски центар у Дервенти почели су у фебруару ове године и за сада теку планираном динамиком, а завршетак радова очекује се почетком наредне године.

Вриједност радова износи око 2.000. 000 марака, а реализацијом овог пројекта биће обезбјеђено 120 смјештајних капацитета за стара и изнемогла лица.

У току је јавна набавка за извођење радова у Модричи и Фочи, а план је да се у августу отпочне са градњом 42 стамбене јединице у овим општинама.

Планирано је да се до краја 2017. године и у преосталим општинама заврше јавне набавке за извођење радова.

Међутим, реализацију овог пројекта од самог почетка пратили су бројни проблеми и кашњења због спорих административних процедура, а када се коначно кренуло у активности на терену појавио се проблем плаћања ПДВ-а, који није јасно дефинисан у Оквирном споразуму о кредиту, те је дошло  до застоја у плаћању, иако је Министарство финансија Републике Српске  било сагласно да се ПДВ-е плаћа из кредитних средстава.

Вијеће министара БиХ усвојило је амандман на Оквирни споразум о кредиту, којим се регулише ово питање и вјерујемо да ће то у наредном периоду бити ријешено.

Ово је сигурно један од најхуманијих пројеката и његовом реализацијом ће се ријешити велики проблеми људи који су корисници алтернативног смјештаја.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.