Sign In

Прво савјетовање агронома Републике Српске и Србије

Објављено:

Министар науке и технологије Јасмин Комић отворио је данас, 24.01.2018. године, на Златибору, у конгресном центру Србија, Прво савјетовање агронома Републике Српске и Србије.

- Овакви скупови одлично су мјесто за размјену искустава, комерцијалног знања, иновативности и инвентивности, јачање конкурентности и унапређења производње. Управо ради тога потребно је фокусирати се на развојне политике које се односе на привлачење инвестиција, подизање сарадње ради смањења трговинских баријера, као и јачање малих произвођача – рекао је Комић и уз захвалност свим учесницима овог саветовања.

Министар Комић је у понедјељак, 22.01.2018. године отворио 52. савјетовање агронома и пољопривредника Србије, које се од 21. до 27. јануара одржава на Златибору које организује Институт за ратарство и повртларство из Новог Сада.

У оквиру овог догађаја, презентована су најновија достигнућа и будући правци у развоју пољопривреде код нас и у свијету.

Поред тога, у оквиру Првог саветовањања агронома Србије и Републике Српске  потписан је и уговор о научној и пословно-техничкој сарадњи између Института за ратарство и повртарство из Новог Сада и Пољопривредног института из Републике Српске, Бања Лука и то у присуству министра науке и технологије Републике Српске Јасмина Комића, помоћника министра за науку Републике Србије Николе Танића и др Сање Васиљевић, помоћника директора за научноистраживачке послове.

Својим потписом, директор Института за ратарство и повртарство проф. др Јан Туран и директор Пољопривредног Института Републике Српске проф. др Војислав Тркуља озваничили су дугогодишњу сарадњу.

Директор Туран је нагласио да је реч о надовезивању, о доказу да не можемо једни без других, док је директор Тркуља истакао да ове двије институције већ деценијама сарађују, тако да ово представља изузетно значајан догађај ка наставку узајамне подршке.

Министар Комић је рекао да очекује да овај уговор доведе до развоја науке у пољопривреди као и да се унаприједи пољопривредна производња са обје стране Дрине, као и да вјерује да ће доћи до наставка одржавања овог Саветовања агронома Србије и Републике Српске.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.