Sign In

Презентација пројекта од значаја за дигитализацију културног насљеђа

Објављено:

Представници Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци и Музеја Републике Српске одржали су данас у Министарству науке и технологије презентацију пројекта под називом VRE for regional Interdisciplinary communities in Southeast Europe and the Eastern Mediterranean (VI-SEEM), који је вриједан 3,3 милиона евра и у којем учествује укупно 14 земаља.

Упознајући присутне са значајем овог пројекта који се прије свега огледа у дигитализацији културног насљеђа Републике Српске, кооринатор пројекта проф. др Милорад Божић је поменуо сервисе овог пројекта а то су централизовани рад са корисничким налозима, централизовану базу свих ресурса пројеката, затиме системе за мјерење употребе ресурса и документаовање и каталог доступних скупова података.

Електротехнички факултет у Бањој Луци је задужен за систем за надзор инфраструктуре и сервиса, систем за пружање помоћи корисницима и репозиторијум кода.  Поред тога, Електротехнички факултет у Бањој Луци је развио три апликације: апликацију CHERE која представља скуп алата и сервиса намијењених за лакши рад са културноисторијским насљеђем; апликацију CH-CBIR која поред осталог помаже у претраживању база слика на основу сличности и апликацију OP4D која је настала у сарадњи са Медицинским факултетом Универзитета у Бањој Луци, одсјек Стоматологија.

Трогодишњи Пројекат VI-SEEM траје до септембра 2018. године.

Презентацији поменутог пројекта поред представника Министарства науке и технологије присуствовали су и представници Министарства просвјете и културе Републике Српске.

 

Више о пројекту https://vi-seem.eu/Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.