Sign In

Шеранић: Информационе технологије-развојна шанса

Објављено:

Министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић учествовао је данас у Београду на регионалној министарској конференцији о иновацима под називом Innovation Talk 2018.

У оквиру панел дискусије на конференцији, министар Шеранић је рекао да Влада Републике Српске подржава иноваторство јер информационо-комуникационе технологије нуде велике развојне могућности.

- Људски ресурски су највећа развојна шанса нашег друштва, а можемо поменути и развијену софистицирану индустрију као што је електроника што се посебно веже за Бањалуку. То се свакако доводи у везу са модерним развојем попут дигитализације, развоја софтвера - рекао је Шеранић.

Он је додао да министарство на чијем је челу подржава појединачне иноваторе, мала и средња подузећа кроз финансијске и нефинансијске инструменте.

- Финансијски инструменти укључују подршку на темељу јавних позива, док нефинансијски инструменти укључују рјешења која одговарају интересима иноватора – рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, Министарство подржава рад Иновационог центра Бањалука који је посвећен стварању будућих послова усмјерених на искоришћавање нових знања и технолошки напредак.

- Иако је ИЦБЛ релативно мали инкубатор, он је веома активан у пружању помоћи предузетницима у Републици Српској, са посебним нагласком на повезивање истраживања и развоја с индустријом - рекао је Шеранић.

Шеранић каже и да је домаћа индустрија готово потпуно зависна о малим и средњим подузећима која ријетко имају одјељења за истраживање и развој.

- Министарство науке и технологије подржава иноваторе и организације кроз грантове или или директним трансферима организацијама које подржавају истраживања и иновације - појаснио је Шеранић.

Он сматра да сарадња између истраживања и развоја и индустрије није на одговарајућем нивоу и да треба радити на њеном унапређењу.

Шеранић је рекао да Влада Српске настоји да створи повољне услове за развој иновација и да осигура ограничене субвенције за подсицај иновација, што како каже, подразумијева правни и административни оквир који подстиче домаћа и страна улагања, а углавном нефинансијске инструменте као што је смањење пореских оптерећења.

Конференција, коју је организовао „Колор медија комјуникејшнс" под покровитељством Mинистaрstva за иновације и технолошки развој Србије, требало би да допринесе стварању повољног пословног и иновационог амбијента, нарочито кроз повезивање и отварање нових могућности сарадње између регионалних актера.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.