Sign In

Седми по реду Фестивал науке 14. и 15. новембра

Објављено:

Седму годину заредом Министарство науке и технологије организује Фестивал науке, који ће бити одржан 14. и 15. новембра 2017. године. Први дан Фестивала је изожбени и биће организован у Дому омладине у Бањалуци од 10 до 19 часова, а други дан је свечана академија у Дјечијем позоришту РС, од 19 часова. Тема ФН 2017 је вјештачка интелигенција.

На занимљив и допадљив начин представници факултета са универзитета у Републици Српској као и средњих школа представиће различите експерименте и демонстрације из науке.

Паметна лутка за усавршавање студената медицине, експрименти са преламањем свјетла, торнадо у боци, ХД рука, кључање воде на ниским температурама, магнетни кревет, презентација новог хеликоптерског симулатора... само су неки од садржаја који очекују посјетиоце Фестивала.

Ту су и занимљива предавања: „Човјек vs. бактерије – опасности у кухињи!" проф. др Јелене Ћирић са Ветеринарског факултета из Београда и предавање мр. Иване Панџић, кустоса-археолога Музеја РС, о археолошким праксама и знањима у дигиталном окружењу.

Овогодишњи партнер Фестивала је компанија „М:тел", која се побринула за специјално изненађење: VR наочаре које уводе кориснике у чедесан свијет виртуелне реалности, који до сада нису виђени у Републици Српској и БиХ.

Да би се обогатио садржај седмог Фестивала науке организовани су и Дани отворених врата на неколико бањалучких факултета па ће тако Електротехнички факултет у Бањалуци угостити ученике Електротехничке школе, Машински факултет ће отворити врата ученицима Техничке школе, а Технолошки факултет ученицима бањалучке Технолошке школе.

Поред тога, у оквиру Фестивала науке министар науке и технологије Јасмин Комић отвориће у сриједу 15. новембра изложбу под називом „Тесла и Пупин на истом путу" у изложбеном салону Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске  у 12 часова.

Предавања о изложби ће бити уприличена и 16. новембра, такође у 12 часова, у просторијама библиотеке.

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.