Sign In

Додијељени сертификати за 100 полазника програма ИТ преквалификације

Објављено:

У Бањалуци су данас додијељени сертификати за 100 високо образованих незапослених кандидата који су прошли шестомјесечну обуку у оквиру пројекта ИТ преквалификације коју је организовало Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске у сарадњи са Иновационим центром Бањалука.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је новинарима поводом додјеле сертификата да су кандидати током шестомјесечне обуке стекли знања и вјештине из области програмирања и пословно-комуникационих вјештина.

- Овим програмом преквалификације у Републици Српској имали смо намјеру да 100 високо образованих кандидата ИТ образујемо. Ријеч је о лицима која нису могла наћи запослење и Влада Српске им је обезбиједила интензивни шестомјесечни курс који је подразумијевао теоријску обуку и праксу у партнерским ИКТ компанијама - истакао је Рајчевић.

Он је рекао да очекује да полазници нађу запослење у домаћим ИКТ компанијама, првенствено у онима које су учествовале у пројекту, што ће бити показатељ овог пројекта.

- Уколико будемо имали одређен просјек, више од 17 одсто, запослења од тих 100 кандидата и сљедеће године Влада и Министарство у сарадњи са ИЦБЛ спровешће сличан пројекат - најавио је Рајчевић.

Он је истакао да су сви кандидати успјешно завршили обуку, стекли су "меке" вјештине и одрадили су праксу у партнерским ИКТ компанијама.

- Овим сертификатима сматрамо да имају базичне вјештине у домену програмирања и развоја софтвера с обзиром на курикулум који су поставили ИЦБЛ и предавачи са Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци и партнерских ИКТ компанија - рекао је Рајчевић.

Директор ИЦБЛ Драго Гверић рекао је да је програм ИТ преквалификације почео 19. априла за 100 најбољих кандидата и да су право учешћа имали сви високо образовани од 24 до 40 година који су се налазили на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске.

- Прије петостепеног тестирања кандидата обавили смо анализу са 30 ИКТ компанија из Српске да бисмо процијенили који су недостајећи профили и број радне снаге - додао је Гверић и појаснио да се испоставило да недостаје 115 радника у седам области, на основу чега је сачињен курикулум.

Он је појаснио да су се у програм могли пријавити кандидати из свих образовних профила.

Магистар екологије и полазник обуке Маја Мандић рекла је да је одлучила за обуку јер воли изазове и мотивисало ју је знање.

- На пракси сам у "Проинтеру" и јако сам задовољна и пуно сам научила - навела је Мандићева.

Полазник обуке Саша Ољача рекао је да је обука добро прошла и да је пуно научио.

Додјели сертификата присуствовао је и министар саобраћај и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Прије додјеле приказан је кратки филм о самом пројекту те су додијељене захвалнице ИТ компанијама у којима у полазници прошли обуку.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.