Sign In

Министар науке и технологије Ален Шеранић отворио „Агросим“

Објављено:

​Министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић отворио је у четвртак, 04. октобра 2018. године, Девети међународни пољопривредни симпозијуми "Агросим 2018" на Јахорини и том приликом истакао да је овај скуп значајан не само за Републику Српску, већ за цијели регион, а и свијет јер одговара на одређене изазове које је и УН препознао, а то је производња хране и свега оног што је данашњем човјечанству потребно да напредује.

- Са аспекта Републике Српске, храна је препозната као један од стратешких приоритета, што се одражава у припреми стратегије паметне специјализације наредне године која би требало да покаже одређене правце како да се унаприједи пољопривреда у Републици Српској – рекао је Шеранић.

Симпозијум "Агросим 2018", за који је пријављено више од 1.200 апстраката радова из 85 земаља фокусира се на биљну производњу, заштиту биља и безбједност хране, органску пољопривреду, заштиту животне средине и управљање природним ресурсима, сточарство, рурални развој и агроекономија, те шумарство и агрошумарство.

"Агросим" већ девету годину представља платформу за међународну научну расправу о пољопривреди, прехрани, руралном развоју, шумарству и екологији. Симпозијум је добра прилика за размјену идеја, јачање постојећих и стварање нових академских мрежа, као и за подстицање дијалога између академске заједнице, јавних институција, приватног сектора и организација цивилног друштва о питању најновијих глобалних и регионалних трендова у агро-прехрамбеном сектору. Научни одбор симпозијума чине научници са свих континената, који овом скупу дају снажан међународни печат и научни кредибилитет.

Организатори Међународног пољопривредног симпозијума "Агросим 2018" су Универзитет у Источном Сарајеву са Пољопривредним факултетом, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет и Медитерански агрономски институт у Барију у сарадњи са бројним универзитетима, асоцијацијама, центрима и институтима из цијелог свијета.

Прошлогодишњи "Агросим 2017" је за четири дана трајања посјетило више од 1.200 учесника, а представљено је више од 1.300 радова из 85 земаља.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.