Sign In

План отварање Иновативног стартап центра у Зворнику

Објављено:

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић и министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић договорили су се јуче у Београду да током сљедеће године пред владама номинују реализацију пилот пројекта отварања иновативног стартап центра у Зворнику, који би објединио Универзитет Источно Сарајево, Технолошки факултет Зворник и Град Зворник.
Поред тога,  министар Поповић је нагласио да ће пружити помоћ оснивању Фонда за иновациону дјелатност у Републици Српској, који би био од великог значаја за РС, као и за повезивање науке и привреде, а по узору на Фонд за иновациону делатност у Србији.
- Овај фонд би представљао кровну организацију преко које би сви млади који се баве иновацијама, и имају жеље да отворе стартап компаније, могли да користе као основу за њихов будући развој. Договорили смо се са министром Комићем да ћемо дати сву стручну и другу подршку, како би Фонд за иновациону дјелатност Републике Српске већ сљедеће године заживио - рекао је Поповић.
Он је истакао да би, уз помоћ тог фонда, "и млади и зрели" могли да, уз помоћ државе, покрену своје предузетничке подухвате и такође да покажу своје иновације и добију финансирање за оно што је најпотребније за почетак - пласман њихових иновација директно у привреди и индустрији.
- Све те иновације и треба прије свега да буду тржишно оријентисане, а сви пројекти о којима смо разговарали имали су за основу што ближу сарадњу између Србије и Републике Српске, поготово младог покољења и оних који се баве иновацијама и инжењерством - истакао је Поповић.
Министар Комић је подсјетио да је Влада Републике Српске у Стратегији научног и технолошког развоја предвиђела Фонд за иновациону дјелатност, а да је у Србији нашао код министра Поповића пуно разумијевање да добије потребну помоћ да тај фонд што прије заживи.
- Ово је и даље јачање веза између РС и Србије. Постоји изузетно разумевање, усаглашеност заједнички ставови, по свим овим пројектима. Споменуо бих и аспект јачања прекограничне сарадње, јер то је такође начин да дођемо до пријеко потребних средстава којима би требало да се регулише много ових пројеката – рекао је Комић.
Он је напоменуо да су Република Српска и Србија и до сада имале изузетну сарадњу, попут на плану ослобађања енергије иновативности, што је јако потребно  како би се постигао виши ниво конкурентности привреде.
- Посебно ми је драго што смо исти у неким размишљањима, а то се односи на стартап иновациони центар, који ће се, надам се, отворити у Зворнику - рекао је Комић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.