Sign In

Отворен позив за достављање пројектних приједлога из области плаве економије

Објављено:

У оквиру Програма транснационалне сарадње Interreg Mediterranean 2014-2020, уз подршку Европског поморског и рибарског фонда (European Maritime and Fisheries Fund (EMFF)), отворен је позив за достављање пројектних приједлога, а средства у оквиру позива намијењена су за финансирање активности из области плаве економије (Blue Economy).

Позив има за циљ да подстакне развој и спровођење Поморске политике ЕУ и одрживи развој плаве економије широм свијета, пружи подршку мултидисциплинарном приступу и иновативном партнерству између заинтересованих страна за  покретање иновација, омогући развој вјештина прилагођених потребама тржишта рада, те коришћење иновативних технологија или поморских услуга за побољшање њихове спремности на тржишту и једноставнији приступ финансирању актера плаве економије.

Позивом се обухватају три теме:

-   плава лабораторија: иновативна рјешења за изазове у области поморства;

-   „плаве каријере" у Европи;

-  грантови за плаву економију: улагање у иновације.

У оквиру прве теме Плава лабараторија: иновативна рјешења за изазове у области поморства настоји се омогућити промоција иновативних лабараторија („Blue Labs") за стварање нових и економски одрживих рјешења усмјерених изазовима у поморству, пружи подршка младим научницима, а који су подржани од стране искусних истраживача, индустрије и локалних заинтересованих страна, да се удруже и развију иновативне технологије, производе и услуге у развоју плаве економије, очувању морских ресурса и екосистема. Понуђено рјешење мора да буде прилагођено специфичним проблемима или потребама једног или више морских басена који окружују обале Европске уније.

Друга тема „Плаве каријере" има за циљ промоцију иновативних приступа у сфери јачања сарадње индустрије и образовања, а пројекти требају да побољшају могућности за каријере у плавој економији.

Трећа тема Грантови за плаву економију: улагање у иновације има за циљ да подржи пројекате засноване на иноватитном тестирању технологија/распоређивању/утврђивању нових индустријских или сервисних апликација и рјешења за плаву економију.

 Буџет намијењен овом позиву износи 18.700.000 евра.

Рок за достављање пројектних приједлога је 31. јануар 2019. године, до 17.00 часова.

Детаљне информације о Позиву, начину аплицирања, условима и критеријумима које апликанти требају да испуне приликом аплицирања, доступне су на званичној страници Програма: https://www.interreg-med.eu/news-events/news/detail/actualites/blue-economy-call-eur187-million-available-for-funding/.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.