Sign In

Одржан завршни консултативни састанак међународног ResInfra@DR пројекта у Будимпешти

Објављено:

​Помоћник министра за науку Синиша Марчић и начелник Одјељења за развој научноистраживачке дјелатности Бранка Савић учествовали су 27-28. новембра 2018. године, на завршном консултативном састанку међународног ResInfra@DR пројекта у Будимпешти, на којем су изнесене препоруке за  истраживачке инфраструктуре у Дунавској регији.

Дводневна радионица била је усредсређена на сет методолошких смјерница и препорука за доносиоце одлука у области истраживачких инфраструктура и њихове руководиоце. Претходно је ове документе прегледало и коментарисало више од 40 стручњака из дунавске макро регије и ван ње.

Координатор ResInfra@DR међународног пројекта Феликс Гајдушек из бечког Центра за социјалне иновације нагласио је да истраживачке инфраструктуре треба схватити у ширем смислу, укључујући све оне елементе који су неодвојиви од спровођења научних истраживања и ширења резултата истраживања.

- Ту спадају све врсте опреме и инструмената, биобанке и друге банке различитих материјала, базе података, информациони системи, као и људи обучени да управљају истраживачким инфраструктурама. Њихов основни и директан допринос је по природи научни, али многи од њих пружају значајан допринос технолошком и социо-економском развоју – рекао је Гајдушек.

Током посљедњих 14 мјесеци партнери у ResInfra@DR пројекту осмислили су три сета смјерница и два сета препорука. Смјернице обрађују тзв. ex-ante процјену, мониторинг и социо-економски утицај истраживачких инфраструктура. Препоруке су усмјерене на доносиоце одлука у области истраживачких инфраструктура и руководиоце истраживачких инфраструктура.

Радионицу за стручњаке у Будимпешти организовао је ResInfra@DR мађарски партнер Центар за економске и регионалне студије Мађарске академије наука.

Министарство науке и технологије је у претходних 14 мјесеци активно учествовало у припреми састанака, радионица, а једна од најбоље оцијењених обука за партнере из више од десет земаља организована је у априлу 2018. године у Бањој Луци.

Сврха ResInfra@DR пројекта јесте да унаприједи стратешки оквир за сарадњу у контексту истраживачке инфраструктуре и иновација у Дунавској макро регији. Кључни циљ ResInfra@DR пројекта јесте да допринесе успостављању нових и унапређењу постојећих истраживачких инфраструктуре кроз јачање извршних и управљачких капацитета у Дунавској макро регији. Поред тога, пројекат подстиче унапређење прекограничне сарадње међу истраживачким инфраструктурама и њиховим руководиоцимаПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.