Sign In

Комић: Јачати сарадњу на принципу толерантног партнерства заснованог на знању

Објављено:

​У циљу привредног, индустријског и свеукупног напретка и просперитета неопходна је јачање регионалне сарадње у области истраживања и развоја на принципу толерантног партнерства заснованог на знању.

Поручио је ово данас министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић на Конференцији министара науке земаља Западног Балкана MAINTENANCE FORUM 2017 о теми повезивања науке и привреде, која се одржава у Будви.

  Имајући у виду релативно ниску научну продуктивност у РС и БиХ, Комић је истакао да већина наших истраживача није довољно конкурентна у регионалним и европским размјерама. Међутим, према његовим ријечима, постоје истраживачке групе које имају одличне резултате истраживања публиковане у индексираним часописима и добру сарадњу са колегама на регионалном и свјетском нивоу.

- Желимо да додатно оснажимо ове истраживачке групе кроз подстицање изврсности у истраживању.  То је уосталом и дефинисано као један од стратешких циљева у недавно усвојеној Стратегији научног и технолошког развоја РС за период 2017-2021. Конкурентност наших истраживача може се значајно повећати интензивирањем регионалне сарадње у истраживачко-развојном погледу, као што су постојеће иницијативе Регионалног савјета за сарадњу, регионалних програма Европске комисије попут Дунавског прекограничког програма или Адриатик програма и слично – рекао је Комић.

  Он је напоменуо да тржиште рада карактерише недовољна апсорпциона моћ и недостатак тражње за иновацијама. Више нема великих привредних система, а мала и средња предузећа немају довољан капацитет за улагање у истраживање и развој.

- На високошколским установама нема системске усмјерености ка развоју иновација, нити постоји адекватан систем вредновања и награђивања иноватора, односно управљања интелектуалном својином. Привреда не улаже у истраживачке центре који подстичу развој иноваторства. Као посљедицу имамо недовољан ниво иновативних активности, застарјела технолошка рјешења у привреди и недовољно креативно прилагођавање постојећим свјетским технологијама. Зато је изузетно важно подстицање и улагање у иновације и комерцијализацију знања и то је један од најважнијих задатака у наредном периоду. Министарство науке и технологије има програме за подршку младим истраживачима, иако смо свјесни да је на овом плану потребно уложити додатне напоре – истакао је Комић.

Оцјењујући стање науке у Републици Српској и њену  позицију у односу на регион, Комић је рекао да је нужно створити предуслове за подстицање изврсности у науци и иновацијама, дијелом кроз стварање савременог институционалног оквира, а дијелом повећањем улагања.

- Свјесни смо да је то дугорочан процес без гаранција. Међутим, овај простор суочава се са додатним проблемима као што су незавршена транзиција, постратни проблеми и значајна социјална давања. Улога пословног сектора у свим развијем земљама је далеко израженија него у земљама у транзицији као што је Република Српска и цијели наш регион. Још не постоји развијена свијест да истраживачка и иноваторска заједница може бити кредибилан партнер пословном сектору, што за посљедицу има скромна улагања у истраживања и скромне резултате. Као расцјепкани системи ми не можемо парирати великим свјетским универзитетима и институтима Наш циљ треба да буде повезивање у региону уз императив праћења токова у свијету – казао је Комић. 

Напоменуо је да је Министарство науке и технологије Републике Српске веома активно у регионалним иницијативама на простору Балкана, као и шире на простору Дунавске регије.

- Посебно издвајам реализацију Регионалне стратегије иновација и развоја, нарочито у припремама за успостављање Регионалног центра за истраживање и иновације западног Балкана (WISE) у којима Министарство учествује од октобра 2013. године. Кључна мисија WISE-а јесте оснаживања регионалне сарадње у области науке, технологије, истраживања и иновација, кроз директну сарадњу и повезивање научних установа, научно-технолошких паркова, центара за трансфер технологија, као и научних центара изврсности и других сличних установа из области науке и технологија. Иако је ова иницијатива активна већ четири године, још нема значајних резултата због чега и овај данашњи сусрет треба да буде додатни подстицај њеном активирању – закључио је Комић.

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.