Sign In

Интервју в.д. помоћника министра за информационо друштво Дениса Туркановића за Еуро Блиц

Објављено:

​Дигитална трансформација је процес који је неупитно започео у Српској, што нам говоре сви показатељи, а прије свега интереси привредних субјеката, банака и различитих асоцијација, а то је и процес који никада неће стати.

Вршилац дужности помоћника министра за информационо друштво Денис Туркановић објашњава да је то најприје због користи које тај процес доноси грађанима и привреди.

– То је један други и квалитетнији начин живљења и начин рада, који једном када га пробамо и кренемо да функционишемо на тај начин, једном кад нешто дигитализујемо или развијемо неки пословни систем, онда се он стално само унапређује. То је, иначе, карактеристично у ИКТ индустрији – каже Туркановић, који је на чело овог ресора у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво дошао недавно, након усавршавања у Словенији и рада у великој ИТ фирми.

Потреба за динамичнијим развојем система електронске управе и информационог друштва у цјелини је препозната у РС, те у овом министарству, чија је улога да омогући систематичну и обједињену дигитализацију у свим друштвеним сферама.

– Овај ресор има нека четири колосјека, на којима ћемо радити, а први је свакако развој е-управе. Очекујемо у наредних мјесец дана да буде усвојен и приједлог Стратегије развоја електронске управе. Ту стратегију карактерише систематичност, а у неким дијеловима и централизованост тих процеса, те економска одрживост.

Доношењем акционих планова, који ће бити доношени сваке године, током реализације те стратегије, сви органи јавне управе на републичком и локалном нивоу, различите агенције, али исто тако јавна предузећа, а и приватна која врше јавна овлаштења, биће стављени под један кров.

И визија и стратегија развоја е-управе јесте изградња РС као јединственог електронског система. Цјелокупан овај процес, а прије свега основна ИКТ инфраструктура и сви ти електронски сервиси којима ћемо се бавити у наредном периоду, свакако подразумева и значајне инвестиције. Али свуда у свијету је познато, а тиме смо и ми вођени, да је то инвестиција која остварује изузетно високе стопе поврата.

Ту се мисли на уштеде и користи које се остварују, не само у сегменту јавне управе, већ на сваку уштеду и корист коју ће остварити грађани и привредни субјекти. То нам је примарни циљ и инсистираћемо на томе да од самог почетка, гђе се ми сада и налазимо, пратимо и поредимо шта нам дигитализација доноси у односу на постојеће стање – истиче в.д. помоћника министра, додајући да је циљ да се направи јака и стабилна основна ИКТ инфраструктура, која треба да омогући и даљи систематичан развој електронских сервиса.

Од самог почетка ће се, истиче, примјењивати и принципи е-управе Европске уније.

– Први је концепт „дигитал бy дефаулт" што значи да када уведемо неки електронски сервис, онда је основни начин пружања, те услуге електронски. То свакако не искључује потребу да се та услуга пружа и традиционално, али електронски ће бити основни начин. Други принцип је „онлy онце" или само једном, а то би конкретно у пракси значило да грађани и привредни субјекти неку информацију достављају цјелокупном систему јавне управе само једном.

Да би се то постигло потребна је интероперабилност комплетног система јавне управе, што смо препознали и кроз стратегију. Да би се то омогућило постоје инфраструктурни захтјеви, а то је развој ГСБ, што је код нас јединствени информациони систем или јединствена сервисна магистрала, затим инфраструктура јавног кључа, платформа за е-плаћања, те платформа е-сандуче која треба да омогући квалификовану комуникацију између грађана, привреде и система јавне управе и још неке ствари које треба да омогуће систематични развој е-управе – каже Туркановић.

По његовим ријечима, највећи дио ове инфраструктуре већ постоји, а за кориштење се чека заокруживање правног оквира, а законодавни дио је јако битан у цјелокупном развоју е-управе. Потребно је, додаје, радити и на едукацији службеника који ће се директно бавити овим процесима.

Он истиче и да је, код креирања електронских услуга, искуства и најбоља пракса ЕУ пружање заокружених цјеложивотних догађаја грађанима и да ће то примјењивати и у РС, а први од таквих и уопште сервиса е-управе који ће бити доступан грађанима у РС биће "е-беба".

– На крају тог електронског процеса родитељи би, на кућну адресу, требало да добијају кључна документа – извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству, пријаву адресе пребивалишта и  здравствену књижицу за новорођену бебу – истиче Туркановић, додајући да је овај пројекат започео и да се реализација очекује у наредних девет мјесеци, те да би могао да заживи крајем наредне године.

 Ускоро електронски потпис и печат

– Електронски потпис ствара велико интересовање што привредних субјеката, финансијских институција и слично, а то је и почетак и крај сваког електронског сервиса. Наша инфраструктура је рађена са високим степеном заштите, тако да ће се на безбједан начин издавати ти електронски сертификати. Очекујемо покретање тог издавања електронских потписа за грађане и е-печата за правне субјекте у што скоријем року.

Наредне године нас, у законодавном смислу, очекује и доношење Закона о информационој безбједности и Стратегије информационе безбедности. Имамо и сада тај закон, али ће се он надоградити у оним дијеловима који треба да омогуће несметан, односно безбједан развој система електронске управе – каже Туркановић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.