Sign In

Осми Фестивал науке 6. новембра у бањалучком Дому омладине

Објављено:

Министарство науке и технологије организује осми Фестивал науке, који ће бити одржан 6. новембра у бањалучком Дому омладине.

Популаризација науке и њено представљање на што занимљивији начин интересантан предшколарцима, основцима и средњошколцима, али и осталим посјетиоцима, циљ је и овог фестивала науке. Сви који дођу у Дом омладине у уторак од девет до 18 часова моћи ће да уживају у магији коју наука може да пружи.

С обзиром на то да је неформална тема Фестивала изазови у производњи хране, за занимљиве садржаје из ове области побринули су се представници пољопривредних факултета Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Источном Сарајеву, Институт за генетичке ресурсе Универзитета у Бањој Луци као и компанија Крајина клас.

Пољопривредни факултет из Источног Сарајева представиће, између осталог, чаробне грануле које упијају и задржавају воду и примјењују се у сушним периодима, затим развојни циклус повртларских биљака, а њихове колеге са Универзитета у Бањој Луци изложиће експонате корисних и штетних инсеката, показаће како изгледа теле из епрувете, обезбиједиће микроскопе за посматрање ваљкастих црва и друге презентације. Институт за генетичке ресурсе показаће како изгледају орхидеје и кромпир из епрувете, колекција сјемена за будућност, колекција дивљих пчела и још неколико занимљивих експоната, а неће мањкати ни садржаја из осталих научних области па ће тако посјетиоци имати прилику да виде роботску руку, паметни сат, „шарено" млијеко, подводни ватромет, златну кишу и олују у боци, да науче неколико ријечи на кинеском језику, да склопе робота од лего коцкица и још много тога...

За љубитеље звијезда и небеских тијела садржајно се побринуо Центар за промоцију науке (ЦПН) из Београда са покретним планетаријумом у којем се проjектуjу слике звjезданог неба и неброjених спектaкуларних обjеката коjе можемо посматрати у нашем универзуму. Пошто је број пројекција ограничен, за презентације у планетаријуму организоване су посјете ученика као и за учешће у научном шоуу, који такође припрема ЦПН. Научни шоу представља низ атрактивних и интерактивних експеримената и демонстрација подијељених по областима. На овај начин дјеца се упознају са науком и овај интерактиван програм подстиче дјецу да дискутују и да развијају критичко мишљење.

Разноврстан научно-популарни садржај овогодишњег Фестивала науке, поред већ поменутих, обезбиједили су: Робокидс, M:tel, Спорт студио Бања Лука, Конфуцијев институт, Научно друштво математичара Бања Лука, Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци са студијским програмима хемија, математика, физика, биологија и екологија, географија и просторно планирање, затим Технолошки факултет Зворник, медицински факултети Универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву, Електротехнички факултет  Универзитета у Бањој Луци, Гимназија Бања Лука, Гимназија Католичког школског центра „Бл. Иван Мерц" Бања Лука, Грађевинска школа Бања Лука, Електротехничка школа Приједор, Гимназија Мркоњић Град и Средња школа „Михајло Пупин" Бијељина.

Улаз на Фестивал науке је бесплатан.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.