Sign In

Отворен 9. Фестивал науке у Бањој Луци

Објављено:

Девети Фестивал науке у организацији Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске отворен је данас у 10:00 часова у Каменој кући на тврђави Кастел.

Фестивал науке траје два дана и одржава се на четири локације: у Каменој кући на тврђави Кастел и у бањалучком Дому омладине, гдје су предвиђене изложбе, експонати и научни екперименти, у тржном центру Делта планет и на Природно-математичком факултету (Младена Стојановића 2) гдје посјетиоце очекују два планетаријума, у којима се пројектују слике звјезданог неба и свемира.

Новинарима  се овом приликом обратио помоћник министра за научнотехнолошки развој Синиша Марчић и нагласио да су издвајања за науку у Републици Српској повећана у овој години, али су и даље испод европског просјека.

- У земљама окружења издвајања за те намјене су, такође, испод европског просјека и, ако желимо направити веће искораке, мора се нешто урадити и на том пољу - нагласио је Марчић.

Он је навео да је у цијелој Европи тренд популаризације науке како би се што више младих опредијелило за техничке факултете који су кључни за развој привреде.

- На фестивалу имамо представнике различитих факултета, института и средњих школа и надамо се да ће виђени експонати оставити трага на младима и да ће их то опредијелити да се у будућности баве науком - рекао је Марчић.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци Бранко Блануша рекао је да овај фестивал треба његовати јер, између осталог, омогућава широј јавности да види каква су научна истраживања и резултати, те које су могуће практичне реализације у истраживањима.

Он је додао да је Електротехнички факултет припремио више презентација, међу којима се једна односи на универзалну метеоролошу станицу која мјери температуру ваздуха, влажност, УВ зрачење и доста других параметара, као и презентацију о даљинској контроли семафора.

Декан Педагошког факултета из Бијељине Далибор Стевић, који присуствује отварању Фестивала науке у име ректора Универзитета у Источном Сарајеву, навео је да на манифестацији учествује пет факултета овог универзитета, што говори о стратешком опређељењу Универзитета да допринесе сталном повећању броја научно-истраживачких радова.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.