Sign In

Одржан седми Форум стипендиста

Објављено:

Седми Форум стипендиста Фонда „Др Милан Јелић", на којем су представљени најбољи резултати стипендиста и додијељења увјерења, одржан је данас у Административном центру Владе Републике Српске.

Поздрављајући окупљене студенте, министар науке и технологије и предсједник Фонда Јасмин Комић је рекао да је знање стратешки ресурс Републике Српске, а да је научноистраживачка дјелатност избор знања, нераскидиви дио образовног система и предуслов самоодрживог друштвено-економског развоја.

- Од настанка идеје о додјељивању престижних стипендија из овог фонда студентима првог, другог и трећег циклуса студија из Републике Српске на домаћим и иностраним универзитетима додијељено је укупно 1.886 годишњих стпендија у износу који премашује 9,2 милиона марака – рекао је Комић.

Годишњи грант за додјелу стипендија студентима из Фонда „Др Милан Јелић"износи 750.000 КМ.

- Из овог расположивог фонда трудимо се да подржимо што већи број најуспјешнијих студената, поштујући принципе максималне транспарентности и подстичући здраву конкуренцију између наших студената – истакао је Комић.

Форуму стипендиста присуствовала је и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, која је рекла да када је ријеч о мјесечним стипендијама, оне варирају од 400 КМ за студенте на домаћим универзитетима, 500 КМ за студенте који студирају на универзитетима на простор бивше Југославије и 800 КМ за студенте који студирају у иностранству - рекла је Цвијановићева.  Додала је да се за други циклус студија издваја 5.000 КМ за стипендију на годишњем нивоу, а за трећи циклус 10.000 КМ.

- Овоме треба додати и два милиона КМ редовних стипендија које се издвајају посредством Министарства просвјете, те додатних око 200.000 КМ за студирања у иностранству -  рекла је Цвијановићева и додала да се на тај начин долази до броја који прелази више од хиљаду стипендиста који пролазе кроз буџет Српске.

Према њеним ријечима, Влада Српске опредијељена је да настави стипендирања, али и да унапређује те програме.

Студент треће године Техничког универзитета у Минхену Николина Липовчић рекла је да је веома значајна подршка коју добија од Фонда "Др Милан Јелић" како у финансијском смислу, тако и што је на тај начин њен рад препознат као једног од најбољих студената у Српској.

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.